Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Σολεντάρ

Χάρτης με την εξέλιξη των μαχών στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, 13/1/23
Χάρτης με την εξέλιξη των μαχών στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, 13/1/23

Μετά από ημέρες έντονων συγκρούσεων στα ανατολικά της Ουκρανίας ο ρωσικός στρατός έκαμψε την αντίσταση των Ουκρανών και κατέλαβε την πόλη Σολεντάρ που απέχει 15 χλμ. από το Μπαχμούτ.

Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι δυνάμεις τους κατέλαβαν την πόλη, η οποία εδώ και μήνες είναι το επίκεντρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατευμάτων. Την πληροφορία αναμετέδωσει και ο ουκρανικός ιστότοπος Nexta αναρτώντας τον χάρτη των πολεμικών συγκρούσεων των δύο στρατευμάτων με πηγή το «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου».

Η κατάληψη της Σολεντάρ και των αλατωρυχείων της από τη Μόσχα έχει συμβολική, στρατιωτική και εμπορική αξία για τη Ρωσία καθώς βρίσκεται στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, την οποία η Μόσχα ισχυρίστηκε μονομερώς ότι προσάρτησε τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι κατέλαβε μόνο ένα μέρος της περιοχής. Η κατάληψη της περιοχής θεωρείται ευρέως ως πολεμικός στόχος του Κρεμλίνου.

Η ομάδα των Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίθεση και ο επικεφαλής της, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κατάληψη της πόλης για να αναβαθμίσει τα διαπιστευτήρια της οργάνωσής του στη Ρωσία.

Πηγή: Nexta, AP, ΕΡΤ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...