Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις στο Ντονμπάς

Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία για την κατάληψη του Ντονμπάς. Όπως έγραψε στο Telegram η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών θέσεων και η κατάσταση είναι τεταμένη. «Είναι δύσκολο για εμάς», έγραψε, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ανθίστανται, αλλά και ότι «ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες».

Στην δύσκολη κατάσταση είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτό είναι το δυσκολότερο σημείο, το πιο καυτό σημείο» του μετώπου, είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον. «Δεν είναι εύκολο για τους στρατιώτες μας στα ανατολικά αλλά δεν την αποκαλούμε αδίκως “Φρούριο Μπαχμούτ”. Το φρούριό μας ζει» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας τους στρατιώτες που «κρατούν σταθερά» τις θέσεις τους.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «καυτό σημείο» και το Ουλεντάρ, στα νότια της Μπαχμούτ, που βρίσκεται και αυτό στην επαρχία του Ντονέτσκ και δέχεται την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Την Τρίτη, στο βραδινό διάγγελμά του, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην Μπαχμούτ είναι «εξαιρετικά δύσκολη» καθώς οι Ρώσοι έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ένταση των μαχών έχει επίσης αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και στην επαρχία του Λουχάνσκ. Ο κυβερνήτης της, ο Σέρχι Γκαϊντάι, είπε σήμερα ότι «επιδεινώνεται» η κατάσταση ιδίως γύρω από τις κοινότητες Κρεμίνα και Μπιλογκόριφκα όπου οι Ρώσοι επιτίθενται «κατά κύματα» με τη στήριξη της αεροπορίας τους.

Ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner» Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε σήμερα ότι η πόλη του Αρτέμοβσκ (Μπαχμούτ) μπορεί να περικυκλωθεί τον Μάρτιο – Απρίλιο, αλλά η παράδοση βαρέων όπλων στο Κίεβο μπορεί να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα. «Νομίζω ότι είναι Μάρτιος-Απρίλιος. Αν και είναι πολύ δύσκολο να το μαντέψει κανείς. Τώρα λαμβάνουν νέους τύπους όπλων. Θα καταστρέψουμε αυτά τα Leopards εκατό τοις εκατό, θα καταλάβουμε πώς να τα κάψουμε εκατό τοις εκατό, αλλά αυτό είναι επίσης ο πιο σημαντικός παράγοντας», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή δεσμεύουν μεγάλες ουκρανικές δυνάμεις και ο ουκρανικός στρατός έχει μεταφέρει μεγάλες εφεδρείες για να κρατήσει την πόλη. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του «Βάγκνερ», την πόλη κρατούν 40-50 χιλιάδες ουκρανικές «ξιφολόγχες».

Την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής αρχηγός της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εδραιωθεί στο βόρειο τμήμα του Αρτέμοβσκ, αποκόπτοντας τρεις από τις τέσσερις οδούς ανεφοδιασμού για τα ουκρανικά στρατεύματα. Το Αρτέμοβσκ βρίσκεται στο ελεγχόμενο από το Κίεβο τμήμα του Ντονέτσκ, βόρεια της μεγάλης πόλης Γκόρλοβκα και είναι σημαντικός κόμβος μεταφορών για τον εφοδιασμό της ουκρανικής ομάδας στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

Μιλώντας στο Ria Novosti ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, μέλος της περιφερειακής διοίκησης του Ζαπορόζιε είπε ότι ουκρανικές εφεδρείες μεταφέρονται στην περιοχή. «Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Μπορεί να είναι προετοιμασία για την εαρινή επίθεση ή, αντίθετα, ο φόβος ότι ο στρατός μας θα προχωρήσει στην επίθεση», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα η ουκρανική ομάδα στην κατεύθυνση Zαπορόζιε έχει περίπου 25.000 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Ria Novosti

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...