Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση σε όλο το μέτωπο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι οι δυνάμεις του κατέλαβαν πλήρως το χωριό Rabotino, στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ρωσικός στρατός «απελευθέρωσε» επίσης τους οικισμούς Glubokoe και Lukyantsy στην περιοχή του Χάρκοβο, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν και στην ουκρανική, μεθοριακή πόλη Βοβτσάνσκ, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Η κατάληψη της πόλης σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα θα αποτελέσει τη σημαντικότερη εδαφική επιτυχία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στην περιοχή του Χαρκόβου την Παρασκευή, ανοίγοντας νέο μέτωπο και αναγκάζοντας το Κίεβο να αποστείλει ενισχύσεις.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο εχθρός καταλαμβάνει θέσεις στους δρόμους της πόλης του Βοβτσάνσκ», δήλωσε ο Ολέξι Χαρκίβσκι, ο αρχηγός της αστυνομίας του Βοβτσάνσκ.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους τα χωριά Μπορίσοβα, Ογκούρτσοβο, Πλετενέβκα, Πιλνάγια, Στρελέτσια, Μπουγκροβάτκα, Γκατίσε Κράσνογιε, Μορόκοβετς και Ολεϊνίκοβο που βρίσκονται ανάμεσα στα ρωσικά σύνορα και την πόλη του Χαρκόβου.

Πούτιν: Η προέλαση «εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο»

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν τις θέσεις τους καθημερινά κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία σε όλες τις κατευθύνσεις και ότι η προέλαση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο.

Ο Πούτιν, σε συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον υπουργό Άμυνας Αντρέι Μπελαούσοφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού και κορυφαίους στρατηγούς, δήλωσε ότι το έργο του στρατού «εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο» που εγκρίθηκε από το Γενικό Επιτελείο.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Σοϊγκού για την θητεία του ως υπουργού Άμυνας. Είπε ότι «πολλά πράγματα δεν ήταν σαφή πριν την έναρξη των εχθροπραξιών» και ότι ο Σοϊγκού θα τον βοηθήσει να διαχειρισθεί τον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα ασφαλείας του κράτους.

Μιλώντας για τον Μπελαούσοφ, τον νεοδιορισθέντα υπουργό Άμυνας, ο Πούτιν είπε ότι τον διόρισε λόγω της αύξησης των δαπανών για την άμυνα και την ασφάλεια, οι οποίες, όπως είπε, θα ανέλθουν στο 8,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ή λίγο περισσότερο. Τον επαίνεσε δε για την «οικονομική του εμπειρία και για το έργο του στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων μη επανδρωμένων οχημάτων».

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Βαλέρι Γκεράσιμοφ συμμετείχε στη συνάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ria Novosti

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...