Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις

Το Κίεβο στο σκοτάδι / Πηγή: Ria Novosti

Το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις υπέστησαν σήμερα νέα ρωσικά πλήγματα, τα πρώτα από τα μέσα Οκτωβρίου, μερικές ημέρες έπειτα από την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα, πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (…) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ» και επίσης «από τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως «μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλη την Ουκρανία λίγο πριν από τις 15:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Μερικά λεπτά αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, στο Λβιβ στα δυτικά και στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά.

Μετά τους βομβαρδισμούς, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο κτίρια κατοικιών επλήγησαν στη συνοικία Πετσέρσκ. Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε μερικούς πύραυλους πάνω από το Κίεβο”, ανέφερε λίγο αργότερα στο Telegram ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. Αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα πενταώροφο κτίριο να φλέγεται.

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως περίπου η μισή πρωτεύουσα έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Και άλλες πόλεις τέθηκαν στο στόχαστρο αλλού στη χώρα.

Στα βορειοδυτικά, «επίθεση με πύραυλο εναντίον του βιομηχανικού τομέα στο Χάρκοβο», έγραψε στο Telegram ο Ιγκόρ Τερέχοφ, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ο οποίος είπε πως επλήγησαν σημαντικές υποδομές και πως έχει διακοπεί η λειτουργία ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς και του μετρό στην πόλη. Και δυτικά, «εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ. Παραμείνετε όλοι στα καταφύγια!» κάλεσε τους πολίτες στο Telegram ο ομόλογός του του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, ο οποίος διευκρίνισε πως «ένα μέρος της πόλης είναι χωρίς ηλεκτρικό».

Επλήγησαν επίσης οι πόλεις Ρίβνε στα δυτικά, Κρίβιι Ριχ και Πολτάβα στο κέντρο, Οδησσός στα νότια και Ζιτόμιρ στα βόρεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...