Ουκρανία: Οι Ρώσοι ελέγχουν το 20% της χώρας είπε ο Ζελένσκι

Άρματα μάχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να προχωρούν στην κατάκτηση επιπλέον εδαφών, όπως παραδέχεται πλέον ανοιχτά και ο Ουκρανός πρόεδρος. Απευθυνόμενος, μέσω βιντεοκλήσης, στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, που αντιστοιχεί σε μία έκταση που θα μπορούσε να συμπεριλάβει το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία μαζί.

Ο Ζελένκσι είπε ότι σχεδόν 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα βρίσκονται τώρα στα χέρια της Μόσχας, ενώ το τρέχον μέτωπο του πολέμου εκτείνεται για περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα.

Οι αναφορές του Ζελένσκι πάντως υπολείπονται των εκτιμήσεων Δυτικών στρατιωτικών αξιωματούχων, που θεωρούν ότι τα εδάφη που ελέγχει η Ρωσία είναι αρκετά περισσότερα, ενώ μεγάλη αριθμητική διαφορά υπάρχει και στις ρωσικές απώλειες που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας (περισσότερες από 30.000) από αυτές που έχουν αναφέρει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις (περίπου 1.300).

Την ίδια ώρα, οι μάχες συνεχίζονται στο Σεβεροντονέτσκ, όπου το 80% της κομβικής σημασίας βιομηχανικής πόλης έχει πλέον πέσει στις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Ουκρανό περιφερειάρχη του Λουγκάνσκ, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να σπάσει τις ουκρανικές γραμμές άμυνας από όλες τις κατευθύνσεις της πόλης.

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ είναι θέμα χρόνου και θα σημάνει τον πλήρη ρωσικό έλεγχο της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, φέρνοντας τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς, που αποτελεί και την καρδιά της βιομηχανικής παραγωγής της Ουκρανίας και μία περιοχή με μεγάλο ορυκτό πλούτο.

Πηγές: BBC, TASS, Ria Novosti

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...