Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης – 06/06/2022

Για εκατόν μία ημέρες μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μέχρι σήμερα 06/06/2022, η οποία ξεκίνησε έπειτα από τη ρωσική εισβολή τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.


Οι τελευταίες εξελίξεις της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης έως και το πρωί της Δευτέρας 6 Ιούνη (06/06/2022):

Αυτοκινούμενος εκτοξευτήρας πολλαπλών ρουκετών με βεληνεκές 80 χιλιομέτρων M270 MLRS
Φώτο Αρχείου / Αυτοκινούμενος εκτοξευτήρας πολλαπλών ρουκετών με βεληνεκές 80 χιλιομέτρων M270 MLRS

Ρωσία: Εντείνει τις προσπάθειές της για πλήρη έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας

Η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας, με σφοδρές μάχες στις περιοχές του Ντονμπάς. Την ίδια ώρα ΗΠΑ και Βρετανία αποφάσισαν την αποστολή εκτοξευτήρων πυραύλων στον ουκρανικό στρατό, παρά την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα χτυπήσει νέους στόχους εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στο Ντόνετσκ, τα ρωσικά στρατεύματα στοχεύουν στην κατάληψη των περιοχών βορείως της κομβικής σημασίας πόλη Σλόβιανσκ, εστιάζοντας τις επιχειρήσεις τους στο Σβιατοχίρσκ, περίπου 20 χλμ. βόρεια του Σλοβιάνσκ. Ταυτόχρονα εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές κατά του Σλοβιάνσκ, το οποίο βρίσκεται περίπου από 360 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Κιέβου.

Στο Λουγκάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν μεγάλο μέρος του Σεβεροντόνετσκ και οι ουκρανικές αρχές αναμένουν ότι η Ρωσία θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για να καταλάβει την πόλη μέσα στις επόμενες ημέρες χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό. Παράλληλα τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν να καταλάβουν τις συνοικίες Μπιλοχορίφκα και Μικολάιφκα, και αν το πετύχουν θα καταφέρουν να περικυκλώσουν το Σεβεροντονέτσκ.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο νότο, όπου η Ρωσία προσπαθούν καταλάβουν το Μικολάιφ, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν την επιχείρησης για κατάληψη της Οδησσού, ενώ χθες η Ρωσία εξαπέλυσε -μετά από αρκετό καιρό- πυραυλική επίθεση και στο Κίεβο.

Νέες αποστολές όπλων από ΗΠΑ-Βρετανία

Στο μεταξύ, οι χώρες του ΝΑΤΟικού μπλοκ συνεχίζουν την εμπλοκή τους στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, στέλνοντας επιπλέον όπλα στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ.

Η απόφαση ελήφθη σε «στενό συντονισμό» με τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν ότι στέλνουν πιο προηγμένα συστήματα του είδους, τύπου HIMARS, με βεληνεκές επίσης 80 χιλιομέτρων και παρά τη χθεσινή προειδοποίηση Πούτιν ότι η Μόσχα θα χτυπήσει νέους στόχους εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε ότι εάν παραδοθούν αμερικανικά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS) στην Ουκρανία, «θα χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας όπλα, από τα οποία έχουμε αρκετά, για να χτυπήσουμε εκείνες τις εγκαταστάσεις που δεν στοχεύουμε ακόμη».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...