Ουκρανία: Ολικός αντιαεροπορικός συναγερμός ήχησε το απόγευμα

Πυροβολικό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στην Ουκρανία - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Πυροβολικό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στην Ουκρανία – Απρίλιος 2022

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν και πάλι σήμερα σε ολόκληρη την Ουκρανία, έπειτα από τις προειδοποιήσεις Ουκρανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία ετοιμάζει νέο κύμα επιθέσεων με πυραύλους και drones.

«Ολικός αντιαεροπορικός συναγερμός ήχησε στην Ουκρανία. Κατευθυνθείτε προς τα καταφύγια», έγραψε στο Telegram η ουκρανική συνοριακή υπηρεσία.

Οι σειρήνες ήχησαν για πρώτη φορά στην κεντρική Ουκρανία στις 2.19 μ.μ. τοπική ώρα (3.19 μ.μ. ώρα Ελλάδας) και αργότερα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Το πρωί, οι συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής ενεργοποιήθηκαν σε τρεις περιοχές στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμούς από τη ρωσική πλευρά σε ουκρανικές θέσεις.

Εκτός λειτουργίας το 40% του ενεργειακού συστήματος

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει αυξήσει τους βομβαρδισμούς σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα σχεδόν το μισό δίκτυο ηλεκτροδότησης να παραμένει εκτός λειτουργίας. Σήμερα η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου DTEK, δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε το 40% του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος.

«Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό», σημείωσε η DTEK, προσθέτοντας ότι οι ομάδες τεχνικών που έχει εργάζονται «νυχθημερόν» για να επισκευάσουν γρήγορα τις βλάβες στις υποδομές.

Η ιδιωτική εταιρεία υπογράμμισε επίσης ότι «κάνει τα πάντα για να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε σπίτι του Κιέβου τουλάχιστον μία ή δύο φορές» ημερησίως.

Πηγή: Ria Novosti

Δήμαρχος Κιέβου: Συγκεντρώστε αποθέματα νερού, τροφίμων και ζεστά ρούχα

Ο δήμαρχος του Κιέβου κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να μαζέψουν αποθέματα νερού, τροφίμων και ζεστά ρούχα, για την περίπτωση ολικού μπλακάουτ λόγω των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών. Εάν μπορούν, οι κάτοικοι θα πρέπει να σκεφθούν το ενδεχόμενο να πάνε να μείνουν σε φίλους τους στα περίχωρα της πόλης, τόνισε.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία μέσα στα σπίτια μπορεί να πέσει απότομα εάν σημειωθεί μπλακάουτ και καταστραφούν οι υποδομές, αν δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό, νερό, αποχέτευση και θέρμανση.

«Η θερμοκρασία στα διαμερίσματα μπορεί να μην διαφέρει πολύ από εκείνη στο ύπαιθρο», είπε ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας σε ένα φόρουμ για την ασφάλεια που οργανώθηκε στο Κίεβο. Σήμερα στην πρωτεύουσα το θερμόμετρο έδειχνε -4 βαθμούς Κελσίου. «Κάνω έκκληση στους ανθρώπους (…) να έχουν απόθεμα νερού, πόσιμου νερού, τροφίμων μακράς διάρκειας, ζεστών ρούχων».

Οι αρχές του Κιέβου έχουν οργανώσει 430 χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζεσταθούν και να φορτίσουν τα κινητά τηλέφωνά τους, όμως ο δήμαρχος εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός δεν αρκεί για μια πόλη 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων. «Ούτε 500 χώροι δεν θα έφταναν, ακόμη και 5.000 θα ήταν πολύ λίγοι», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...