Ουκρανία: Ολοκληρώνονται σήμερα τα δημοψηφίσματα και έπεται η ενσωμάτωση που θα προκαλέσει κλιμάκωση του πολέμου

Ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες σε όλο το μήκος του μετώπου στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ολοκληρώνονται σήμερα τα δημοψηφίσματα σε Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσία. Το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμά τους, σε συνδυασμό με την δήλωση του Πούτιν ότι θα αποδεχθεί το αίτημα της προσάρτησης αναμένεται να οδηγήσει σε παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το «Ria Novosti», στο Ντονέτσκ με καταμετρημένο το 20,64% των ψήφων, το 98,27% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της εισόδου στη Ρωσία. Στο Λουγκάσνκ με καταμετρημένο το 21,11% των ψήφων, το 97,83% τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Στη Ζαπορίζια με καταμετρημένο το 57% των ψήφων, το 97,74% τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσία και στη Χερσώνα με καταμετρημένο το 53% των ψήφων, το 96,3% τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Άνω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου δήλωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να εξετάσει την ενσωμάτωση των περιοχών αυτών στη Ρωσία στις 4 Οκτώβρη, μετέδωσε το πρακτορείο «Ria Novosti».

Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε σήμερα ότι τα εδάφη που θα προσαρτηθούν, θα καλυφθούν πλήρως από το στρατιωτικό δόγμα άμυνας της Ρωσίας. «Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Το δικαιικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά. Το ρωσικό δόγμα προβλέπει πυρηνικά πλήγματα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας ή υπαρξιακής απειλής κατά του ρωσικού κράτους.

Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας και παρακίνησε όλους «να θυμηθούν» τις αρχές αυτού του δόγματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters», AFP, Ria Novosti

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...