Ουκρανία: Περιμένει 321 άρματα μάχης τους επόμενους μήνες

Άρματα Leopard-2 του γερμανικού στρατού

Συνολικά 321 βαριά άρματα μάχης ετοιμάζονται να στείλουν στην Ουκρανία πολλές δυτικές χώρες, ισχυρίστηκε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γαλλία, σκιαγραφόντας την κλιμάκωση στο πεδίο της μάχης, που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να θέσουν σε πλήρη έλεγχο όλο το Ντονέτσκ.

Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ και Πολωνία έχουν συμφωνήσει να στείλουν πάνω από 100 άρματα μάχης – Challenger 2, Leopard και Abrams – στην Ουκρανία, ενώ παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς θα φτάσουν στην χώρα – σίγουρα όχι πριν από τον Μάρτη. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τα Challenger θα αποσταλούν Μάιο – αρχές καλοκαιριού.

Η Νορβηγία σκοπεύει να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σήμερα ο υπουργός ’Αμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι παραδόσεις αυτές ενδέχεται να γίνουν γύρω στα τέλη Μαρτίου. Την περασμένη εβδομάδα η Νορβηγία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να στείλει στην Ουκρανία ορισμένα από τα 36 άρματα που χρησιμοποιεί σήμερα ο στρατός ξηράς. «Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τον αριθμό», είπε ο υπουργός Μπγιορν ’Αριλντ Γκραμ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είναι σημαντικό να συντονίσουμε (την αποστολή) με τους εταίρους μας ώστε αυτή η δωρεά να κάνει τη διαφορά για την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης στο Βερολίνο, Αντρ. Μέλνικ, εξακολουθεί να «προκαλεί» το Βερολίνο και το κάλεσε να δώσει στην Ουκρανία ένα «γερμανικό υποβρύχιο (HDW Class 212A) που κατασκευάζεται από την ThyssenKrupp» και «πρόκειται να “διώξει” τον ρωσικό στόλο από τη Μαύρη Θάλασσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...