Ουκρανία: Προχωράει η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Μπαχμούτ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι μάχες στο Μπαχμούτ (Αρτέμοβσκ), όπου οι μισθοφόροι της Wagner και του ρωσικού στρατού, συνεχίζουν την επίθεσή τους στις δυτικές συνοικίες της πόλης. Οι μάχες έχουν επικεντρωθεί πλέον στο συγκρότημα που στέγαζε το παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης, καθώς οι μεγάλοι ουρανοξύστες που είχαν μετατραπεί σε φρούρια από τις ουκρανικές δυνάμεις, βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (που χθες έχασε τον διοικητή και τον υποδιοικητή της) απέκρουσε την ουκρανική αντεπίθεση στο χωριό Krasnoe, έξω από το Μαχμούτ.

Η υφυπουργός ’Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, σε ανάρτησή της στο Telegram ανέφερε σήμερα ότι τις τελευταίες ημέρες οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν μια έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τους Ρώσους γύρω από το Μπαχμούτ. Γράφει ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί «κάπως» εντός της ίδιας της πόλης και ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.

Ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρώτη γραμμή του μετώπου σήμερα, χαρακτήρισε το Μπαχμούτ επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων, όπου «οι μισθοφόροι της Wagner σύρθηκαν σαν αρουραίοι σε ποντικοπαγίδα». Μέσω της «ενεργούς άμυνας» οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να εξαπολύσουν αντεπιθέσεις σε κάποιες περιοχές κοντά στη Μπαχμούτ, πρόσθεσε. «Ο εχθρός έχει περισσότερους πόρους, αλλά καταστραφούμε τα σχέδιά του», τόνισε ο διοικητής, απονέμοντας μετάλλια σε στρατιώτες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε εκ νέου ότι οι δυνάμεις του σημειώνουν προόδους στην κατάκτηση των τελευταίων δρόμων στο Μπαχμούτ. Μάλιστα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο δείχνει στον χάρτη τις περιοχές που εξακολουθούν να ελέγχουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...