Ουκρανία προς Δύση: Αποτρέψτε εισβολή της Ρωσίας – Συγκεντρώνει στρατό ο Πούτιν

Ρωσικά αρματαγωγά σε άσκηση

Να δράσουν γρήγορα για να αποτρέψουν πιθανή εισβολή της Ρωσίας, καλεί τους συμμάχους της η Ουκρανία εν μέσω μεγάλης συγκέντρωσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορά της, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας.

Κατά τον ίδιον, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 115.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία, στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014 καθώς και στα εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. «Αυτό που βλέπουμε είναι πολύ σοβαρό. Η Ρωσία ανέπτυξε μεγάλη στρατιωτική δύναμη κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται άρματα, συστοιχίες πυροβολικού, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις» ανέφερε. Υπό αυτό το πλαίσιο, μία ρωσική επίθεση θα μπορούσε να γίνει «κυριολεκτικά εν ριπή οφθαλμού», δήλωσε ο Ντμίτρο Κούλεμπα. Σε περίπτωση επίθεσης, η Ουκρανία «θα αντιδράσει» προειδοποίησε. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφός μας. Η χώρα μας έχει γίνει πολύ πιο ανθεκτική και ο στρατός μας ασύγκριτα πιο ισχυρός απ’ ότι ήταν το 2014» ανέφερε.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι πολλαπλασιάζουν τις «προκλήσεις».

Θυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή δρουν και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και με στρατιωτικά γυμνάσια, όπως οι ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, και με συμμετοχή Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικά γυμνάσια.

Οι ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις θα συζητηθούν και στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Λετονία σήμερα Τρίτη, και την Τετάρτη.

Δίνοντας το στίγμα των όσων θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωνε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών «θα ασχοληθούν με πιεστικά ζητήματα ασφάλειας», ξεχωρίζοντας τη «συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση δυνάμεων της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία» και κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «για δεύτερη φορά φέτος συγκεντρώνει μεγάλες και ασυνήθιστες δυνάμεις στην περιοχή» με «βαριές δυνατότητες», όπως τανκς, πυροβολικό, τεθωρακισμένες μονάδες, drones, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ετοιμοπόλεμες μονάδες.

Την ώρα μάλιστα που με βασικό κόμβο «διεκπεραίωσης» την Αλεξανδρούπολη το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά», ο Στόλτενμπεργκ μιλούσε για «απρόκλητη και ανεξήγητη στρατιωτική συσσώρευση» που ανεβάζει τις εντάσεις και διακινδυνεύει «λάθος υπολογισμούς», και απαιτούσε από τη Ρωσία «μείωση των εντάσεων και αποκλιμάκωση».

Στη σύνοδο θα μετάσχει και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, για να εκφράσει τις ανησυχίες του για την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Ετικέτες: , , , ,

Δείτε ακόμα...