Ουκρανία – Ρωσία: Έφτασαν οι πρώτοι ξένοι εθελοντές, δηλώνει ο Ζελένσκι – Πρόκειται για μισθοφόρους των ΗΠΑ, λέει η Μόσχα

«Η Ουκρανία χαιρετίζει ήδη ξένους εθελοντές. Οι πρώτοι 16.000 είναι ήδη καθ’ οδόν για να προστατεύσουν την ελευθερία και τη ζωή για εμάς και για όλους», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε την Πέμπτη στο Facebook. Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι. Πρόκειται για «μισθοφόρους» λέει η Μόσχα και δηλώνει ότι δεν θα απολαμβάνουν το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ιγκόρ Κονασένκοφ, σε σημερινή ενημέρωση είπε ότι η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία για τη στρατολόγηση μισθοφόρων από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες για να τους στείλει στην Ουκρανία. «Στρατολογούν κυρίως όσους απασχολούνται από την Academi, την CUBIC και την DynCorp (International). Η Βρετανία, η Δανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Κροατία έχουν επιτρέψει νόμιμα στους πολίτες τους να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Η διοίκηση της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά της για να βοηθήσουν το καθεστώς του Κιέβου», είπε.

Μάλιστα υποστήριξε ότι «μόνο την περασμένη εβδομάδα, περίπου 200 μισθοφόροι από την Κροατία έφτασαν μέσω της Πολωνίας και εντάχθηκαν σε ένα από τα τάγματα των εθνικιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι κανένας από τους μισθοφόρους «δεν θα θεωρηθεί μαχητής σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» ούτε «θα απολαύσει το καθεστώς των αιχμαλώτων πολέμου», τονίζοντας ότι «στην καλύτερη περίπτωση, μπορούν να περιμένουν ότι θα διωχθούν ως εγκληματίες».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...