Ουκρανία – Ρωσία: Η Μόσχα ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός στο Αζοφστάλ για να απομακρυνθούν άμαχοι

Το συγκρότημα εργοστασίων επεξεργασίας μετάλλου ΑΖΟΦΣΤΑΛ στη Μαριούπολη βομβαρδισμένο από το Ρωσικό στρατό - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Το συγκρότημα εργοστασίων επεξεργασίας μετάλλου ΑΖΟΦΣΤΑΛ στη Μαριούπολη βομβαρδισμένο από το Ρωσικό στρατό – Απρίλιος 2022

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στις 5, 6 και 7 Μαΐου θα ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από το έδαφος του εργοστασίου Αζοφστάλ. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας από τις 08:00 έως τις 18:00 (ώρα Μόσχας) στις 5, 6 και 7 Μαΐου 2022 ανοίγουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το έδαφος του μεταλλουργικού εργοστασίου Αζοφστάλ για την εκκένωση αμάχων» ανέφερε.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Νταβίντ Αραχάμια, μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty, υποστήριξε απόψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο έδαφος του αχανούς εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη. «Οι απόπειρες κατάληψης του εργοστασίου συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα. Οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στον χώρο του Αζοφστάλ» μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός επικαλούμενος τον Αραχάμια. 

Επίσης υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμούς πολλών ουκρανικών πόλεων, όπως Ντνίπρο, Ζαπορίζια, Κίεβο, Μικολάιβ, Τσερκάσι. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν μία γέφυρα αυτοκινήτων και τρένου στην πόλη Ντνίπρο να γίνεται στόχος ρωσικού πυραύλου, χωρίς ωστόσο η προέλευσή του να μπορεί να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο. 

Η Ρωσία ανέφερε ακόμα ότι οι δυνάμεις της έχουν καταστρέψει πάνω από 700 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και σχεδόν 300 συστήματα αεράμυνας από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής τους επιχείρησης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δήλωσε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχουν καταστραφεί 146 αεροσκάφη, 112 ελικόπτερα, 712 UAV, 287 συστήματα αεράμυνας, 2.817 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης καθώς και 323 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων». 

Επιπλέον, καταστράφηκαν 1.292 πυροβόλα και όλμοι πεδίου και 2.624 ειδικά στρατιωτικά μηχανοκίνητα οχήματα, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...