Ουκρανία – Ρωσία: Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε για πρώτη φορά πύραυλο GLSDB

Βόμβα GLSDB / Πηγή: Saab

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν μια Εκτοξευόμενη από το Έδαφος Βόμβα Μικρής Διαμέτρου (Ground Launched Small Diameter Bomb ή GLSDB), η πρώτη φορά που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε ένα τέτοιο οπλικό σύστημα που έχει το δυνατότητα να διπλασιάζει το πεδίο βολής των ουκρανικών δυνάμεων κατά ρωσικών στόχων.

Η GLSDB, που κατασκευάζουν από κοινού οι Boeing και Saab, είναι μια ρουκέτα νέου τύπου που εκτοξεύεται από πύραυλο και στη συνέχεια ίπταται προς τον στόχο της, καθοδηγούμενη από δορυφόρο GPS, με δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, περίπου διπλάσιο από τα συστήματα HIMARS που ανέπτυξε το Κίεβο πέρυσι.

Η Ουκρανία από καιρό ζητά να αποκτήσει οπλικά συστήματα ώστε να πλήξει ρωσικά κέντρα διοίκησης, γραμμές ανεφοδιασμού και άλλους στόχους βαθιά πίσω από τη γραμμή του μετώπου. Η Ουάσινγκτον πιστεύεται ότι άρχισε να προμηθεύει τέτοια συστήματα φέτος.

Η σημερινή ανακοίνωση της Μόσχας υπογραμμίζει ότι ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής κατέρριψαν μια GLSDB τις τελευταίες 24 ώρες, χωρίς να διευκρινίζεται η τοποθεσία της κατάρριψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...