«Στο κόκκινο» εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, καθώς η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, συνεχίζεται αμείωτη.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ανέφεραν σήμερα ότι τα στρατεύματά της άνοιξαν πυρ εναντίον μιας «ουκρανικής ομάδας δολιοφθοράς και αναγνώρισης» που επιχείρησε να εισέλθει στη χώρα, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πέντε Ουκρανοί στρατιώτες και να καταστραφούν δύο οχήματα του ουκρανικού στρατού. Λίγες ώρες μετά, ο αρχηγός της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, δήλωσε ότι στο πλαίσιο του ίδιου συμβάντος συνελήφθη και ένας Ουκρανός «σαμποτέρ».
Στην ανακοίνωση του ρωσικού στρατού αναφέρεται ότι «μια μονάδα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, μαζί με μια συνοριακή περιπολία της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, απέτρεψαν μια ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης να παραβιάσει τα ρωσικά κρατικά σύνορα από το έδαφος της Ουκρανίας, στον οικισμό Μιτιακίνσκαγια, στην περιοχή του Ροστόφ».
«Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ κανένας Ρώσος στρατιώτης δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυρών», ανέφερε η ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, καταστράφηκαν και δύο ουκρανικά οχήματα μάχης που πέρασαν στο ρωσικό έδαφος «σε μια προσπάθεια να διασώσουν τους σαμποτέρ».
Από την πλευρά του πάντως, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας για απόπειρα εισβολής από σαμποτέρ είναι ψευδείς.
Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, ο διευθυντής της FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, είπε ότι δύο ομάδες δολιοφθοράς εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος από την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ νωρίτερα την ίδια ημέρα.
Πρόσθεσε ότι και οι δύο ομάδες εξουδετερώθηκαν «ως αποτέλεσμα της μάχης με τους συνοριοφύλακές μας και δυνάμεις του υπουργείου Άμυνας». Σύμφωνα με τον Μπόρτνικοφ, η κατάσταση στα σύνορα είναι πλέον σταθερή και υπό έλεγχο.
Ντονέτσκ: Εκρήξεις και ένας άμαχος νεκρός
Ένας άμαχος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.
Το θύμα, ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1970, σκοτώθηκε στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, όπου ο βομβαρδισμός προκάλεσε, επίσης, διακοπή στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση και ζημιές σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, διευκρίνισε στο Facebook ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο ήχος πολλαπλών εκρήξεων ακούστηκε γύρω στις 18.15 ώρα Ελλάδας σήμερα, στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, που έχουν τη στήριξη της Μόσχας, στην ανατολική Ουκρανία.
Το Κίεβο ζητά κατεπείγουσες συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι έχει ζητήσει από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαγάγουν κατεπείγουσες συνομιλίες σχετικά με τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας του και την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.
Η Ρωσία αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει δικαίωμα βέτο.
Νωρίτερα σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι θα λάβει εντός της ημέρας την απόφαση για την αναγνώριση δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
Πηγές: RT, TASS, ΑΠΕ- ΜΠΕ