Εντείνονται οι κρίσιμες μάχες στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, που ενδέχεται να καθορίσουν την εξέλιξη του πόλεμου και το Κίεβο ζητάει νέα βαρέα και μεγάλου βεληνεκούς όπλα, στην προσπάθειά του να οργανώσει μια μεγάλη αντεπίθεση για ανακατάληψη της Χερσώνας, ανοίγοντας έναν διάδρομο προς την Κριμαία και αποκόπτοντας τους Ρώσους.
Ουκρανικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος της νότιας γραμμής του μετώπου που εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Μικολάιφ και Χερσώνας και ήδη τις τελευταίες εβδομάδες, εντείνουν τις επιθέσεις, καταστρέφοντας βασικούς ρωσικούς κόμβους, ζωτικής σημασίας σιδηροδρόμους, γέφυρες και αποθήκες.
Ο ουκρανικός στρατός εκμεταλλεύεται τα σύγχρονα δυτικά όπλα που φτάνουν στη χώρα και ιδιαίτερα σημαντικός στις μάχες θεωρείται ο αντίκτυπος των αμερικανικών συστημάτων πυροβολικού HIMARS, δεδομένου ότι επιτρέπουν πλήγματα σε μεγάλη εμβέλεια.
Την δέσμευση των ΗΠΑ να στείλουν όσο το δυνατόν συντομότερα στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και επιπλέον πολλαπλούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς HIMARS, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, στον Ουκρανό ομόλογό του, Ολ. Ρεζνίκοφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη το βράδυ.
Τα μέλη του αμερικανικού κογκρέσου, που επισκέφτηκαν πρόσφατα το Κίεβο, δεσμεύτηκαν να παράσχουν ως και 30 συστήματα και πυρομαχικά HIMARS, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου.
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση 100 σύγχρονων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε χθες το «Spiegel», και ήδη από τις 13 Ιούλη, έχει χορηγηθεί άδεια στη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Krauss-Maffei Wegmann (KMW) για τα συστήματα τύπου «Panzerhaubitze2000». Το κόστος για την αγορά τους θα ανέλθει σε 1,7 δισ. ευρώ. Η παραγωγή τους θα ξεκινήσει αμέσως αλλά παραμένει ανοικτό πότε θα αρχίσουν να παραδίδονται.
Στο μεταξύ το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ενέκρινε επίσημα σχέδιο που προβλέπει τη νοσηλεία τραυματισμένων μελών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικό νοσοκομείο των ΗΠΑ στη Γερμανία, διευκρινίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχουν νοσηλευτεί Ουκρανοί στη Γερμανία και ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα κάνει διακομιδές τραυματιών από το ουκρανικό έδαφος.
Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί θα νοσηλεύονται στο περιφερειακό ιατρικό κέντρο Λάντστουλ δίπλα στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, που είναι το μεγαλύτερο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο εκτός ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανικός στρατός ήδη εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιωτικούς στη Γερμανία και η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 8,2 δισ. δολαρίων στο Κίεβο.
Μισθοφόροι της «Wagner» σημειώνουν πρόοδο στο Ντονμπάς
Οι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρίας «Wagner» έχουν σημειώσει πρόοδο στις επιχειρήσεις τους στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Η ομάδα «Wagner» φέρεται να έχει προωθηθεί γύρω από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Βουχλεχίρσκα και το κοντινό χωριό Νοβολουχάνσκε, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Αμυνας, προσθέτοντας ότι ορισμένες ουκρανικές δυνάμεις έχουν μάλλον αποσυρθεί από την περιοχή.
Από την πλευρά τους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν αρκετές δεκάδες ξένους μαχητές σε επίθεση εναντίον μονάδας της Λεγεώνας των Ξένων που πολεμά στο πλευρό των Ουκρανών, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε επίσης θέσεις των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων κοντά στη Ζάιτσεφ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν βαριές απώλειες σε μονάδα του πυροβολικού κοντά στην πόλη Μικολάιφ (νότια), ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι επλήγησαν αποκλειστικά πολιτικές υποδομές.
Σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν οκτώ θέσεις διοίκησης στις περιφέρειας Ντονέτσκ και Μικολάιφ και κατέστρεψαν επίσης αρκετές αποθήκες πυρομαχικών στη Ντονέτσκ.
Πέντε μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος μαίνεται με το επίκεντρο την περιοχή Ντονέτσκ, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει το 1/5 της χώρας.