Ουκρανία – Ρωσία: Μαίνονται οι μάχες στο Μπαχμούτ

Μπαχμούτ

«Οδυνηρή και δύσκολη» μάχη εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου βρίσκεται και η πόλη Μπαχμούτ, δίνει ο ουκρανικός στρατός σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι σε ένα 24ωρο αποκρούστηκαν «περισσότερες από 130 επιθέσεις του εχθρού» σε πολλά σημεία του μετώπου – κυρίως στο Κουπιάνσκ, το Λιμάν, την Μπαχμούτ και την Αβντιίφκα.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι αναφέρουν ότι έχουν περικυκλώσει ουσιαστικά το Μπαχμούτ, όπου σύμφωνα με δήλωση φιλορώσου αυτονομιστή αξιωματούχου παραμένουν περίπου 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες.

Χθες Κυριακή το αμερικανικό Institute for the Study of War (ISW) εκτίμησε ότι ο ουκρανικός στρατός «έχουν ξεκινήσει εμφανώς να προχωρούν σε τακτική υποχώρηση περιορισμένου εύρους» στην Μπαχμούτ.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να «ενισχύσει» τις θέσεις του στην Μπαχμούτ, διαψεύδοντας εικασίες για αποχώρηση του μπροστά στα ρωσικά στρατεύματα.

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται τη στιγμή που ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, παραπονέθηκε για άλλη μια φορά για έλλειψη πυρομαχικών για τους άνδρες του, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης η οποία διεξάγεται από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στους κορυφαίους του στρατού αλλά τα περισσότερα πυρομαχικά δεν είχαν αποσταλεί, δήλωσε, προτού αφήσει να υπονοηθεί ότι θα μπορούσε η ενέργεια αυτή να ήταν σκόπιμη.

Ο Γ. Πριγκόζιν, χαρακτήρισε την καθυστέρηση αυτή ως «συνηθισμένη γραφειοκρατία ή προδοσία», σχόλιο που αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πως οι σχέσεις μεταξύ της Wagner και της Μόσχας είναι τεταμένες. Προειδοποίησε πως αν οι δυνάμεις της Wagner αν αναγκαστούν σε υποχώρηση, το σύνολο του μετώπου θα καταρρεύσει.

Πάντως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, ισχυρίστηκε πως η Μπαχμούτ έχει περισσότερο συμβολική παρά επιχειρησιακή σημασία και η πτώση του δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι η Μόσχα είχε ανακτήσει την πρωτοβουλία στον πόλεμο.

Παράλληλα η Μόσχα προχωρά στην εδραίωση της εξουσίας της στις περιοχές που έχει καταλάβει και προσαρτησει και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σ. Σοϊγκού επισκέφθηκε χθες την Μαριούπολη στο Ντονέτσκ, για να επιθεωρήσει εργασίες ανοικοδόμησης. Νωρίτερα είχε βρεθεί σε επιχειρησιακό κέντρο στη Μπαχμούτ.

Στη Μαριούπολη, ο Σοϊγκού επισκέφθηκε κυρίως ιατρικό κέντρο, κέντρο πρώτων βοηθειών και νέα συνοικία με κατοικίες που περιλαμβάνει 12 κτίρια, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι του παρουσιάστηκε επίσης έκθεση για την οικοδόμηση σχολείων.

Στον Σοϊγκού παρουσιάστηκε επίσης έκθεση για την κατασκευή σημαντικού υδραγωγείου που θα συνδέει το Ντονέτσκ με την ρωσική περιφέρεια Ροστόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ReutersΕτικέτες: ,

Δείτε ακόμα...