Ουκρανία – Ρωσία: Μετατοπίζονται τα μέτωπα πολέμου, σύμφωνα με το Κίεβο

Η Μαριούπολη και ένας «διάδρομος» μεταξύ δύο ανατολικών πόλεων της Ουκρανίας, του Ιζιούμ και της Βολνοβάχα, γίνονται τα βασικά μέτωπα μάχης, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο.

«(Η Ρωσία) αποσύρει δυνάμεις στην περιοχή του Κιέβου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει στην περιοχή του Τσερνίχιφ», δήλωσε.

Το Ιζιούμ που βρίσκεται νότια του Χαρκόβου και η Βολνοβάχα, βόρεια της Μαριούπολης, είναι περίπου στα σύνορα των «δημοκρατιών» του Ντονμπάς (των ανατολικών περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ) με την υπόλοιπη Ουκρανία.

Ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου «έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις». Μιλώντας σε μια τηλεδιάσκεψη σχετικά με την άμυνα στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς είπε: «Ο εχθρός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιθετικές δυνατότητές του, όμως οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές».

Σύμφωνα με τον διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, η κατάσταση στο Χάρκοβο «είναι σταθερή» και ο ρωσικός στρατός θα «επιτεθεί ξανά». «Ανασυντάσσονται για να επιτεθούν και να συγκεντρώσουν το μέγιστο των δυνάμεων στη περιοχή ή προς την κατεύθυνση του Σλομποζανστσίνα», το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που εκτείνεται από το Χάρκοβο έως το Λουχάνσκ και τη «Μαριούπολη», είπε. Προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον εχθρό», οι «δυνάμεις» του οποίου «είναι τεράστιες».

ΝΑΤΟ: Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για ενίσχυση της επίθεσης στο Ντονμπάς

Στις προσπάθειες της Ρωσίας να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, αναφέρθηκε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παρουσιάζοντας σήμερα την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2021, ο ΓΓ της λυκοσυμμαχίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται» στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αναμένει «πρόσθετες επιθέσεις» από τη Μόσχα. Όπως είπε, η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις και ως εκ τούτου αναμένονται πρόσθετες επιθετικές ενέργειες «που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη οδύνη». Τέλος, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «λέει συνεχώς ψέματα» και την κάλεσε «να τερματίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...