Ουκρανία: Όλο και πιο απροκάλυπτη η εμπλοκή των ΗΠΑ

Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμου στν Ουκρανία

Ολοένα και πιο απροκάλυπτη γίνεται η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την αποδέσμευση άλλων 33 δισ. δολαρίων «για την Ουκρανία». Από αυτό το «συμπληρωματικό» πακέτο, τα 20,4 δισ. δολάρια θα αφορούν στρατιωτική «βοήθεια» στο Κίεβο και σε χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία για αντικατάσταση των εξοπλισμών τους, 8,5 δισ. θα αφορούν σε χρηματοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης και 3 δισ. σε «ανθρωπιστική βοήθεια». Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει ήδη πάνω 4 δισ. δολάρια.

Στόχος του νέου πακέτου στρατιωτικής «βοήθειας» είναι η συνεχής ροή τεθωρακισμένων οχημάτων, πυρομαχικών, αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία και στους «συμμάχους μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», όπως και η παραπέρα μακροπρόθεσμη ενίσχυση του ΝΑΤΟ, «μέσα από την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε ΝΑΤΟικά εδάφη».

Επιπλέον οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες σε βάσεις του αμερικανικού στρατού στη Γερμανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Δύο ομάδες περίπου 50 Ουκρανών στρατιωτών εκπαιδεύονται σε υπερσύγχρονα αμερικανικά συστήματα. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουν στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τους υπόλοιπους στρατιώτες στη χρήση των όπλων, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η εκπαίδευση των Ουκρανών πραγματοποιείται από 160 μέλη της Εθνοφρουράς της Φλόριντα που βρίσκονταν στην Ουκρανία για εκπαιδευτικούς σκοπούς πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Τον Φλεβάρη μοιράστηκαν σε διάφορες χώρες της ΕΕ για λόγους ασφαλείας.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...