Ουκρανία – Ρωσία: Σφοδρές συγκρούσεις σε Μπαχμούτ και Σολεντάρ και

Αμείωτη συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία με επίκεντρο το τελευταία διάστημα τις πόλεις Μπαχμούτ και Σολεντάρ, όπου διεξάγονται οι πιο «αιματηρές» μάχες για τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, όπως δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ό,τι συμβαίνει σήμερα προς την κατεύθυνση της Μπαχμούτ ή της Σολεντάρ είναι το πιο αιματηρό σενάριο αυτού του πολέμου», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αρνούμενος ωστόσο τις χθεσινές αναφορές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ότι ο ρωσικός στρατός και η μισθοφορική οργάνωση Wagner, έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Πριν από λίγο ο Πριγκόζιν της Wagner ανακοίνωσε την πλήρη κατάληψη του Σολεντάρ.

Ο Ποντολιάκ είπε ότι οι απώλειες στην περιοχή Μπαχμούτ -Σολεντάρ είναι ουσιαστικά στρατιώτες, με ελάχιστους πολίτες να ζουν ακόμη σε αυτήν την περιοχή.

Αντίστοιχα, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άννα Μαλιάρ δήλωσε πως «σκληρές μάχες» μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στο Σολεντάρ.«Σκληρές μάχες συνεχίζονται στο Σολεντάρ», δήλωσε στο Telegram η Μαλιάρ, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι «προσπάθησαν να σπάσουν την ουκρανική άμυνα» και «να καταλάβουν πλήρως την πόλη, αλλά χωρίς επιτυχία».

Την ίδια ώρα, ο Ποντολιάκ, ζήτησε από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ περισσότερα και ισχυρότερα όπλα ώστε να είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023.

«Μόνο πύραυλοι με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε σημαντικά την ανακατάληψη εδαφών», που θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου «είτε στα τέλη της άνοιξης είτε στις αρχές του καλοκαιριού, είτε το καλοκαίρι, ή πιθανόν το φθινόπωρο», είπε ο Ποντολιάκ.

Εκτός από πυραύλους, το Κίεβο χρειάζεται επίσης τεθωρακισμένα οχήματα, ιδιαίτερα «βαρέα άρματα μάχης», όπως τα γερμανικά Leopards που απαιτεί η Ουκρανία από το Βερολίνο, και πυροβόλα όπλα. «Η Γαλλία μας παραδίδει ήδη ελαφρά άρματα μάχης. Αυτό είναι πολύ καλό. Αλλά θέλουμε ακόμα να πάρουμε 250 έως 300 με 350 βαρέα άρματα μάχης», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Οι ανάγκες με προτεραιότητα για το Κίεβο περιλαμβάνουν επίσης περισσότερες οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών, μαχητικά drones ικανά να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε κατεχόμενα εδάφη και αντιαεροπορική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αντιαεροπορικών τεθωρακισμένων οχημάτων Cheetah, συνέχισε ο Ποντολιάκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...