Ουκρανία – Ρωσία: Στους 1.730 έφτασαν οι παραδοθέντες του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ από την «Αζοφστάλ»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι άλλοι 771 Ουκρανοί μαχητές του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ παραδόθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο από τη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη, ανεβάζοντας σε 1.730 τον συνολικό αριθμό των παραδοθέντων από τη Δευτέρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti» και ενώ επιχειρείται από τα δυτικά ΜΜΕ ένα «ξέπλυμα» του ναζιστικού τάγματος, το οποίο εκθειάζεται για την «ηρωική του αντίσταση»

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως 80 απ’ αυτούς είναι τραυματίες.

Αρχικά η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι όσοι παραδόθηκαν από το «Αζοφστάλ» θα αντιμετωπιστούν ως «αιχμάλωτοι πολέμου», ενώ η Ουκρανία ισχυριζόταν πως θα γινόταν ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όπως φαίνεται, ωστόσο, η Μόσχα θα αξιοποιήσει τη σύλληψή τους για ευρύτερες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Δύση. Τα τελευταία 24ωρα πυκνώνουν οι «φωνές» στη Ρωσία που κάνουν λόγο για δίκη των Ουκρανών μαχητών με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου. 

Ρωσική ερευνητική επιτροπή θα αναλάβει την ανάκριση των Ουκρανών που παραδόθηκαν στο «Aζοφστάλ», μεταδίδει το πρακτορείο TASS, και η ανάκριση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει ξεκινήσει η Μόσχα για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος». Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ζητάει να χαρακτηριστεί το Τάγμα Αζόφ τρομοκρατική οργάνωση.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αρχίσει την καταγραφή των αιχμαλώτων. Η ΔΕΕΣ αναφέρει σε δήλωσή της πως η επιχείρηση για την παρακολούθηση των μαχητών που εγκαταλείπουν το εργοστάσιο, των τραυματιών περιλαμβανομένων, άρχισε την Τρίτη και συνεχίζεται σήμερα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η ΔΕΕΣ καταγράφει πληροφορίες από τα άτομα ώστε να παρακολουθεί αυτούς που έχουν αιχμαλωτιστεί. Η ΔΕΕΣ προσθέτει πως δεν μεταφέρει αυτή τους αιχμαλώτους στα μέρη στα οποία κρατούνται.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Ria Novosti, TASS

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...