Ουκρανία – Ρωσία: Συνεχίζονται τα επικίνδυνα παιχνίδια με το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Συνεχίζονται τα επικίνδυνα παιχνίδια Μόσχας και Κιέβου με επίκεντρο το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Αξιωματούχοι της ρωσικής διοίκησης στην περιοχή της Ζαπορίζια δήλωσαν σήμερα πως ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα άνοιξε μια τρύπα στη στέγη μιας αποθήκης καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti. Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της διοίκησης της περιοχής, ανήρτησε μια φωτογραφία στο Telegram που δείχνει μια τρύπα στη στέγη ενός κτιρίου που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση καυσίμου του αντιδραστήρα των εγκαταστάσεων.

Μετά τους ισχυρισμούς για το πλήγμα, αξιωματούχοι δήλωσαν πως η ακτινοβολία στον σταθμό βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι «εξαπολύει πυρά συνεχώς» στην περιοχή του σταθμού.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε χόβιτζερ M777 αμερικανικής κατασκευής για να εκτοξεύσει την οβίδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο την τοπική διοίκηση.

Παράλληλα, οι αρχές της πόλης Ενερχοντάρ ανέφεραν το απόγευμα της Δευτέρας ότι ξέσπασε πυρκαγιά κοντά στις μονάδες ισχύος του πυρηνικού εργοστασίου.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας που κατέχουν τον πυρηνικό ανακοίνωσαν την Κυριακή 28 Αυγούστου πως χρειάστηκαν να καταρρίψουν οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του στρατού της Ουκρανίας. Τα συντρίμμια του έπεσαν πάνω στο κάλυμμα ασφαλείας σε αντιδραστήρα έπειτα από την κατάρριψή του, μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκτιμάται πως το αεροσκάφος εστάλη για να πλήξει εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου. Ο οπλισμός που μετέφερε ανατινάχθηκε χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές.

Το κλίμα φόβου ενέτεινε η κίνηση των ουκρανικών αρχών της επαρχίας Ζαπορίζια να μοιράσουν χάπια ιωδίου στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Τα χάπια διανέμονται σε ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, δήλωσε στο NBC News εκπρόσωπος της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Ζαπορίζια. Η σύσταση στους πολίτες είναι να μην παίρνουν τα χάπια προληπτικά, καθώς «διανέμονται σε περίπτωση οποιασδήποτε μελλοντικής διαρροής ραδιενέργειας, οπότε η κυβέρνηση θα καθοδηγούσε τους ανθρώπους να τα πάρουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν διευκρίνισε πόσα χάπια διανέμονταν και σε ποιους, αλλά σε ξεχωριστή ανάρτηση στο κανάλι του στο «Telegram», ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ είπε ότι 25.000 χάπια παραδόθηκαν στη νότια πόλη από το αποθεματικό. Ο ίδιος τόνισε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο και τις γύρω περιοχές είναι φυσιολογικά.

Εν τω μεταξύ, καθ’ οδόν προς την περιοχή βρίσκεται η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι, ανακοίνωσε ο Mikhail Ulyanov, εκπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό. «Ήρθε η μέρα, η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης» τόνισε ο Ρ. Γκρόσι μέσω «Twitter», διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ria Novosti, TASS

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...