Ουκρανία – Ρωσία: Το Κίεβο δεν θα ξανανοίξει τον σταθμό Σοχρανίφκας μέχρι να έχει υπό τον έλεγχό του το σύστημα των αγωγών αερίου

Η Ουκρανία δεν θα ξανανοίξει το διαμετακομιστικό σημείο της Σοχρανίφκα για τη ροή αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέχρις ότου το Κίεβο αποκτήσει πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρίας διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς αερίου GTSOU σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Reuters.

Η εταιρία κήρυξε προχθές, Τρίτη, «κατάσταση ανωτέρας βίας», επικαλούμενη «κλοπή αερίου από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές» και σταμάτησε τη ροή αερίου μέσω του Σοχρανίφκα, απ’ όπου διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός διέρχεται από την περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, τμήμα της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων αυτονομιστών από το 2014. «Δεν θα ανοίξουμε μέχρι τον πλήρη έλεγχο επί του περιουσιακού στοιχείου», δήλωσε ο επικεφαλής της GTSOU Σέρχιι Μακόγκον σε γραπτά σχόλια. Είπε πως η ρωσική κρατική εταιρία παραγωγής αερίου Gazprom δεν γνώριζε ότι οι αυτονομιστές άρχισαν να κλέβουν αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία. «Δεν νομίζω πως η Gazprom ήταν ενήμερη πως είχαν αρχίσει να κλέβουν διαμετακομιστικό αέριο από εμάς», είπε.

Ο Μακόγκον είπε πως η Gazprom εξακολουθεί να είναι σε θέση να διανείμει όλες τις ποσότητες που προορίζονται για την Ευρώπη χρησιμοποιώντας το διαμετακομιστικό σημείο της Σούντζα, που παραμένει ανοικτό. Η Gazprom έχει πει πως δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να αλλάξει τη διαδρομή όλων των προμηθειών της μέσω του σημείου της Σούντζα, με το Κίεβο να αντιτάσσει ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν αληθεύει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...