Ουκρανία: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι μάχες στο Μπαχμούτ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι μάχες στο Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις (αποτελούμενες κυρίως από μισθοφόρους της «Wagner») επιχειρούν να κλείσουν τη λαβίδα γύρω από την πόλη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες το βράδυ ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη. Η στρατιωτική διοίκηση «υποστήριξε ομόφωνα αυτήν τη θέση. Δεν υπήρξαν άλλες προτάσεις. Είπα στο Γενικό Επιτελείο να βρει τις κατάλληλες δυνάμεις για να βοηθήσει τους ανθρώπους μας στην Μπαχμούτ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «καμία περιοχή της Ουκρανίας δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί» στους Ρώσους.

Την Κυριακή το αμερικανικό Institute for the Study of War (ISW) εκτίμησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει εμφανώς να προχωρούν σε τακτική υποχώρηση περιορισμένου εύρους» στην Μπαχμούτ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ισχυρίστηκε ότι η Μπαχμούτ έχει περισσότερο «συμβολική» παρά επιχειρησιακή σημασία και η πτώση της δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι η Ρωσία έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία στον πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Γιαν Γκαγκίν, μέλος της ρωσικής διοίκησης του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Μπαχμούτ με τρόπο που θυμίζει πώς οι ουκρανικές δυνάμεις παγιδεύτηκαν στο Ντεμπάλτσερβο το 2015.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Ria Novosti»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...