Ουκρανία: Σημαντικές οι ζημιές στο ενεργειακό σύστημα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο ουκρανικό σύστημα ενέργειας, όμως είναι απίθανο να καταρρεύσει πλήρως, διαβεβαίωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης Ukrenergo.

Από τις 22 Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις σε θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και στα κεντρικά δίκτυα, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ως αποτέλεσμα, προκαλούνται μπλακάουτ σε πολλές περιοχές.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, έχει ανακοινώσει ότι από τις επιθέσεις υπέστησαν ζημιές οι πέντε από τις έξι μονάδες της, που απώλεσαν το 80% της δυναμικότητάς τους. Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και οι άλλες εγκαταστάσεις της DTEK, η οποία καλύπτει τις ανάγκες περίπου του 25% της χώρας, έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από ρωσικούς πυραύλους, drones και βλήματα του πυροβολικού. Πυραυλικές επιθέσεις έχουν επίσης προκαλέσει σημαντικές ζημιές στον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της Ουκρανίας, στη Ζαπορίζια, αλλά και στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του Κάνιφ και του Δνείστερου. Το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία παράγεται από τρία πυρηνικά εργοστάσια, όμως οι θερμοηλεκτρικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί παίζουν βασικό ρόλο, ιδίως στις περιόδους κορύφωσης της κατανάλωσης. «Η μεγαλύτερη ανησυχία τώρα είναι η κατάσταση της παραγωγής, του τμήματος που εξισορροπεί το σύστημα. Η κλίμακα των ζημιών που αναφέρει η DTEK είναι προφανώς υψηλή», παραδέχτηκε ο Κουντρίτσκι. Τόνισε όμως ότι το σύστημα απέχει μακράν από μια κατάρρευση.

«Σίγουρα δεν απέχουμε ένα βήμα από την κατάρρευση. Κατάρρευση σημαίνει το ανεξέλεγκτο κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους ή όλου του ενεργειακού συστήματος. Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί, θεωρούμε απίθανο αυτό το σενάριο», πρόσθεσε.

Ο Κουντρίτσκι είπε ότι μπορεί να εμφανιστούν «περιορισμένα προβλήματα» σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στην πόλη του Χαρκόβου ή στην Οδησσό, στα νότια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...