Ουκρανία: Στα σκαριά οι προετοιμασίες για μακροπρόθεσμη στρατιωτική κλιμάκωση

Με τις αιματηρές μάχες στην ανατολική και νότια Ουκρανία και τους εκατέρωθεν βομβαρδισμούς να συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, χωρίς κανένα από τα δύο στρατόπεδα να ενισχύει σημαντικά τη θέση του, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ προετοιμάζονται ήδη για την παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσής τους με τη Ρωσία και το 2024 στην Ουκρανία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτή η προοπτική για γενίκευση του πολέμου.

Ηδη, καθώς η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα ανεβαίνει διαρκώς, πέρα από τις νέες απόπειρες ουκρανικών επιθέσεων στη Γέφυρα του Κερτς και άλλους στόχους στην Κριμαία, όπως και το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στην Οδησσό και άλλα ουκρανικά λιμάνια, χαρακτηριστικό στοιχείο κλιμάκωσης αποτέλεσε η ρίψη προειδοποιητικών πυρών και στη συνέχεια η νηοψία που πραγματοποίησαν ρωσικές δυνάμεις σε εμπορικό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν σε ουκρανικό λιμάνι που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη ΝΑΤΟική Ρουμανία.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το μπαράζ αναχαιτίσεων μεταξύ ΝΑΤΟικών και ρωσικών αεροσκαφών που καταγράφηκε μέσα σε ένα 24ωρο, στην περιοχή βόρεια της Σκοτίας, στη Θάλασσα του Μπάρεντς και στη Βόρεια Θάλασσα.

Με την τρέχουσα ουκρανική αντεπίθεση που στηρίχθηκε με κάθε τρόπο από ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην καταγράφει τα αποτελέσματα που επιθυμούσε το ευρωατλαντικό μπλοκ, η «Δύση» προετοιμάζει ήδη σχέδια, όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση για τον «νέο γύρο» του πολέμου.

«Με τα μεγάλα κέρδη να είναι άπιαστα από την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης φέτος, στρατιωτικοί ηγέτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν πώς η εκπαίδευση και ο νέος εξοπλισμός θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ισορροπία την άνοιξη», γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Επικαλούμενο αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και άλλες «δυτικές» χώρες, που ήλπιζαν ότι η τρέχουσα αντεπίθεση του Κιέβου θα ήταν επιτυχής και θα βοηθούσε να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε διαπραγματεύσεις μέχρι τον χειμώνα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «οι πιθανότητες να συμβεί αυτό φαίνονται πλέον απατηλές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στρατιωτικοί και πολιτικοί στη «Δύση» έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται μια πιθανή νέα ουκρανική αντεπίθεση την άνοιξη του 2024.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσεται το νέο τεράστιο πακέτο πρόσθετης χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – ύψους 24 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 13 δισ. δολάρια αφορούν σε πρόσθετη στρατιωτική στήριξη – το οποίο δρομολογεί η κυβέρνηση Μπάιντεν με αίτημα που κατέθεσε στο Κογκρέσο.

Ο δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουν στο έδαφός τους Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, εφόσον ξεπεραστούν οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες έχουν δηλώσει ήδη πρόθυμες να αναλάβουν αυτήν την εκπαίδευση.

Χτες, εξάλλου, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός ακόμα πακέτου στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο, ύψους 200 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το 44ο πακέτο ενίσχυσης του Κιέβου από το οπλοστάσιο των αμερικανικών δυνάμεων από τον Αύγουστο του 2021 και ανεβάζει σε 43 δισ. δολάρια τη συνολική αμερικανική στρατιωτική στήριξη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων το νέο πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για τις συστοιχίες αεράμυνας Patriot και τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, οβίδες πυροβολικού και αρμάτων μάχης, στρατιωτικά οχήματα, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, πυρομαχικά κατεδαφίσεων κ.ά.

Νέα στρατιωτικά πακέτα με το βλέμμα στην επόμενη φάση της σύγκρουσης δρομολογεί και η Γερμανία.

Η γερμανική πολεμική βιομηχανία «Rheinmetall» σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να παραδώσει στην Ουκρανία μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Luna» νέας γενιάς, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πακέτο αποτελείται από έναν επίγειο σταθμό ελέγχου με αδιευκρίνιστο αριθμό drones, πλατφόρμα εκτόξευσης και στρατιωτικά φορτηγά. Η «Bild» αναφέρει ότι θα χρησιμεύσουν ως σύστημα αναγνώρισης, δημιουργίας δικτύου LTE και ηλεκτρονικού πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στο Κίεβο άλλες δύο συστοιχίες Patriot, καθώς και σειρά άλλων οπλικών συστημάτων, οχημάτων, πυρομαχικών κ.ά.

Χτες εξάλλου το Κίεβο επισκέφθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμιχάλ δήλωσε ότι συζήτησε με τον Λίντνερ τις προοπτικές συνεργασίας του Κιέβου με γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, το αίτημα του Κιέβου για αποστολή ΝΑΤΟικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, και πιο συγκεκριμένα πυραύλων Taurus από τη Γερμανία και ATACMS από τις ΗΠΑ, επανέλαβε σε ανάρτησή του ο Μ. Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, πλήττοντας τα αποθέματα και τις εφεδρείες της μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο μπαράζ δηλώσεων και αναλύσεων σε μεγάλα δυτικά ΜΜΕ για τα πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο Ποντολιάκ ισχυρίστηκε ότι τέτοιες τοποθετήσεις δείχνουν «πλήρη έλλειψη κατανόησης του πολέμου και των σταδίων του», προσθέτοντας ότι «το καθήκον των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι να οργανώνουν μάχες μεγάλης κλίμακας για κάθε οικισμό στον δρόμο προς τα σύνορα του 1991, αλλά να καταστρέφουν συστηματικά τις δυνατότητες του εχθρικού στρατού».

Βρετανία και Γαλλία έχουν στείλει ήδη στο Κίεβο βρετανο-γαλλικούς πυραύλους Storm Shadow (SCALP-EG η γαλλική ονομασία), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες διεργασίες στη Γερμανία για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Ηδη οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι γαλλικοί πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για χτυπήματα σε γέφυρες μεταξύ Κριμαίας και Χερσώνας, ενώ ο εξοπλισμός του Κιέβου με ΝΑΤΟικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με ικανότητα για χτυπήματα σε ρωσικούς στόχους βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου αντικειμενικά ενισχύει τον κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...