Ουκρανία: Στη Ζαπορίζια η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ)

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Αποστολή επιθεώρησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έφτασε στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, καθώς βρίσκεται καθ’οδόν για την επίσκεψή του στον ομώνυμο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Η αυτοκινητοπομπή περίπου είκοσι οχημάτων, τα μισά από τα οποία φέρουν την ένδειξη “UN” (OHE), και ένα ασθενοφόρο εισήλθαν τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα στην πόλη, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται εκεί.

Η Ζαπορίζια βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η αυτοψία αναμένεται να διαρκέσει από «Τετάρτη έως Σάββατο», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια της Ουκρανίας και της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης της Ευρώπης», είπε ο Γκρόσι από το Κίεβο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η αποστολή του ΔΟΑΕ ήταν απαραίτητη, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό που καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής του ΔΟΑΕ στις περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στην Ζαπορίζια λειτουργούν έξι από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες ηλεκτροπαραγωγής.

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ως υπέθυνες για τις καταστροφές στον πυρηνικό σταθμό και παράλληλα συμφωνούν ότι η κατάσταση στις εγκαταστάσεις απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...