Ουκρανία: Στο Κίεβο για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Στο Κίεβο ταξίδεψε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού του Ισραήλ στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Ισραήλ προσπαθεί να διατηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση, δεν έχει προσφέρει όπλα στο Κίεβο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ζελένσκι, αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επανήλθε στην εξουσία τον Δεκέμβρη, δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας, δηλώνοντας παράλληλα διατεθειμένος να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή.

Σήμερα η ισραηλινή πρεσβεία στο Κίεβο επανέλαβε τη λειτουργία της «με στόχο να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών».

Ο ‘Ελι Κοέν δήλωσε από το Κίεβο ότι η χώρα του είναι «προσηλωμένη στην κυριαρχία» της Ουκρανίας και ότι «το Ισραήλ είναι αποφασιστικά αλληλέγγυο προς τους Ουκρανούς και παραμένει προσηλωμένο στην κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο Κοέν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα υποστηρίξει την ειρηνευτική πρόταση του Κιέβου στα Ηνωμένα Έθνη την ερχόμενη εβδομάδα — την οποία η Ρωσία έχει απορρίψει επανειλημμένα. Δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα «στηρίξει και θα βοηθήσει να εγκριθεί εγγύηση ώστε να εξασφαλιστεί ποσό έως 200 εκατομμυρίων δολαρίων για ισραηλινά έργα στις υποδομές υγείας και αστικές υποδομές στην Ουκρανία». «Θα βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ένα σύστημα έγκαιρου έξυπνου συναγερμού για την Ουκρανία”, δήλωσε επίσης ο Κοέν, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Καθώς πολυαναμενόταν μια δήλωση του Κοέν για το θέμα των ενδεχόμενων παραδόσεων όπλων στο Κίεβο, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δεν έκανε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό σήμερα.

Έως τώρα, το Ισραήλ έχει φροντίσει να μείνει ουδέτερο, μη ανταποκρινόμενο στα επανειλημμένα αιτήματα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αποστολή όπλων, κυρίως λόγω της παρουσίας του ρωσικού στρατού που έχει αναπτυχθεί στη Συρία.

Ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε το Ισραήλ για την «υποστήριξή του» και είπε ότι προσβλέπει σε μελλοντικές «αποφάσεις» για την «προστασία του εναερίου χώρου» της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός μετέβη στο μνημείο Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο, έναν τόπο όπου φυλάσσονται τα οστά σχεδόν 34.000 Εβραίων που σφαγιάστηκαν το 1941 όταν η πόλη τελούσε υπό ναζιστική κατοχή. Ο χώρος φρουρείται από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος εμποδίζει την πρόσβαση, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...