Ουκρανία: Στο προσκήνιο μια ενδεχόμενη αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΝΑΤΟ

Η διατήρηση στο προσκήνιο της συζήτησης για μια ενδεχόμενη αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία – ακόμα και εν μέσω «διευκρινίσεων» και αντιθέσεων γύρω από το θέμα, η συζήτηση γύρω από την αποστολή «δυτικών» πυραύλων ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, με ικανότητα να πλήξουν στρατηγικούς ρωσικούς στόχους, η νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας, που σηματοδοτεί την ενίσχυσή του στην κρίσιμη περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και της Αρκτικής, καθώς και οι εξελισσόμενες τεράστιες ΝΑΤΟικές ασκήσεις με σενάριο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, αποτελούν χαρακτηριστικές πλευρές των εξελίξεων που αποτυπώνουν την εντεινόμενη προετοιμασία του ευρωατλαντικού μπλοκ για μακρόχρονη και γενικευμένη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Στο ίδιο έδαφος, της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, οξύνονται ενδοαστικές αντιθέσεις και στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών αλλά και στο εσωτερικό τους.Διατηρείται η συζήτηση για ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην Ουκρανία

Παρά την επίσημη τοποθέτηση των ΗΠΑ και των περισσότερων ευρωατλαντικών κυβερνήσεων για μη ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία – την οποία επανέλαβε την Πέμπτη κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν – το θέμα διατηρείται «στο τραπέζι» με δηλώσεις ηγετών ευρωπαϊκών χωρών, με τον Πρόεδρο της Τσεχίας «να πιάνει το νήμα» από τις επίμαχες δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη βδομάδα ο Γάλλος ομόλογός του.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν. σε επίσκεψή του στην Πράγα την Τρίτη υποστήριξε εκ νέου τις επίμαχες δηλώσεις του για μια ενδεχόμενη αποστολή «Δυτικών» στρατιωτών στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «πλησιάζουμε σε μια στιγμή στην Ευρώπη μας όπου θα είναι σκόπιμο να μην είμαστε δειλοί».

Η Γαλλία και η Τσεχία «γνωρίζουν καλά ότι ο πόλεμος επέστρεψε στο έδαφός μας» (στην Ευρώπη), δήλωσε ο Μακρόν, ενώ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του, ανέφερε: «Είναι αυτός ή δεν είναι δικός μας πόλεμος; Μπορούμε να κοιτάμε αλλού, με την πεποίθηση ότι μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν από μόνα τους; Δεν το πιστεύω, ως εκ τούτου ζήτησα ένα στρατηγικό άλμα και το υποστηρίζω πλήρως».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τσέχος Πρόεδρος, Π. Πάβελ, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής αποστολής ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κίεβο, στο όνομα της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών.

«Είμαι υπέρ της αναζήτησης νέων τρόπων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης συζήτησης για μια πιθανή παρουσία (σ.σ. του ΝΑΤΟ) στην Ουκρανία (…) Ας μην περιοριζόμαστε εκεί που δεν χρειάζεται», είπε ο Πάβελ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε πιθανή «εκπαιδευτική αποστολή» δεν θα συνιστούσε παραβίαση των διεθνών κανόνων, συμπληρώνοντας ότι «εξαρτάται από εμάς ποια μορφή βοήθειας θα επιλέξουμε».

Η Τσεχία εξάλλου επιδιώκει να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου. Σε αυτό το πλαίσιο, με σχέδιο που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ανέλαβε τον συντονισμό στη συγκέντρωση χρηματοδότησης από “δυτικά” κράτη για την ταχεία αγορά εκατοντάδων χιλιάδων πυρομαχικών από τρίτες χώρες για αποστολή στο Κίεβο.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Π. Φιάλα δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι περίπου 15 κράτη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, ενώ την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι συγκεντρώθηκαν ήδη χρήματα για την αγορά της πρώτης παρτίδας 300.000 βλημάτων πυροβολικού για την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Παράλληλα, με φόντο τη στάση της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας απέναντι στο Κίεβο και στη Μόσχα (η κυβέρνηση Φίτσο απορρίπτει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και επιδιώκει «αναθέρμανση» σχέσεων με τη Ρωσία), η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις ειδικές διακυβερνητικές διαβουλεύσεις που διατηρούσαν Πράγα και Μπρατισλάβα. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Σλοβάκου ΥΠΕΞ J. Blanar με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

“Διάφορα μονοπάτια” για τη στρατιωτική παρουσία

Σε ό,τι αφορά στην ενδεχόμενη αποστολή “δυτικών” στρατευμάτων στην Ουκρανία, τόσο το Παρίσι όσο και η Πράγα “διευκρινίζουν” ότι δεν μιλάνε για αποστολή μάχιμων μονάδων, αλλά για μορφές βοήθειας και για «μη μαχητική εμπλοκή».

“Εχουν συζητηθεί διάφορες υποθέσεις”, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σ. Λεκορνί, “αλλά δεν μιλάμε για στρατεύματα που θα συμμετέχουν άμεσα στις εχθροπραξίες”.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι εξετάζεται αν υπάρχουν “άλλα μονοπάτια” για την ενίσχυση του Κιέβου: “Ενα τέτοιο μονοπάτι είναι η στρατιωτική παρουσία για αποναρκοθέτηση και για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε ουκρανικών έδαφος”, ανέφερε.

Ως άλλο ένα παράδειγμα ανέφερε την “παραγωγή και συντήρηση όπλων σε ουκρανικό έδαφος”, η οποία “σημαίνει την παρουσία γαλλικών και άλλων ευρωπαϊκών παραγωγών όπλων”.

“Τρεις γαλλικές εταιρείες θα προχωρήσουν σε συμπράξεις με ουκρανικές εταιρείες, ιδιαίτερα στους τομείς των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και του χερσαίου εξοπλισμού, για να παράγουν ανταλλακτικά στο ουκρανικό έδαφος και ίσως και πυρομαχικά στο μέλλον”, δήλωσε ο Λεκορνί. “Η ιδέα είναι οι πρώτες μονάδες παραγωγής να λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι”, πρόσθεσε.

Την πρόθεση του Παρισιού για μεγαλύτερο “μπάσιμο” στις εξελίξεις αποτυπώνει και η ανακοίνωση ότι η Γαλλία θα διοργανώσει στις 13 και 14 Μαρτίου την πρώτη της διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια, το “Paris Defence and Strategy Forum”, στο πρότυπο της Διάσκεψης του Μονάχου και άλλων μεγάλων διεθνών διασκέψεων για την ασφάλεια.

Την Πέμπτη εξάλλου, η Γαλλία υπέγραψε “αμυντική” συμφωνία με την Μολδαβία, η οποία αποτελεί άλλο ένα «καυτό» μέτωπο της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Η συμφωνία προβλέπει «το άνοιγμα τους προσεχείς μήνες μόνιμης αποστολής άμυνας στο Κισινάου», διευκρίνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, με στόχο την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των μολδαβικών Ενόπλων Δυνάμεων, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι παρά το αρχικό βήμα.

Δείτε ακόμα...