Ουκρανία: Στρατιωτική κλιμάκωση με τους πυραύλους ATACMS που έστειλαν οι ΗΠΑ

Χάρτης με το βεληνεκές των πυραύλων μεσαίου βελινεκούς ATACMS στο πεδίο της σύγκρουσης στην Ουκρανία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ
Χάρτης με το βεληνεκές των πυραύλων μεσαίου βελινεκούς ATACMS στο πεδίο της σύγκρουσης στην Ουκρανία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Νέα στρατιωτική κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας σηματοδοτεί η παράδοση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή που ο Μπάιντεν με το διάγγελμά του ανακοίνωσε ένταση της στήριξης στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Ο ίδιος άλλωστε την Παρασκευή δήλωσε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για το «ισχυρό σήμα υποστήριξης» στο διάγγελμά του τονίζοντας: «Η επένδυση της Αμερικής στην Αμυνα της Ουκρανίας θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη ασφάλεια για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Ετσι, περίπου 20 πύραυλοι ATACMS με δραστικό βεληνεκές 165 χλμ. (το μέγιστο είναι 300 χλμ.) έφτασαν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ κρυφά και μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις επιφέροντας πλήγματα σε δύο αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας, την Πέμπτη, κοντά στις κατεχόμενες περιοχές Λουγκάνσκ (ανατολικά) και Μπερντιάνσκ (νότια) στην Αζοφική Θάλασσα. Σύμφωνα με το Κίεβο, 9 ελικόπτερα, ένας εκτοξευτής πυραύλων συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, διάδρομοι απο-προσγειώσεων και διάφορα είδη εξοπλισμού της Ρωσίας καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, οι ATACMS κατέστρεψαν πιθανόν 9 ελικόπτερα στο Μπερντιάνσκ και άλλα 5 στο Λουγκάνσκ.

«Εάν επιβεβαιωθεί, είναι πολύ πιθανό αυτές οι απώλειες να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας τόσο να αμύνεται όσο και να διεξάγει περαιτέρω επιθετική δραστηριότητα σε αυτόν τον άξονα», εκτιμά το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας και, «με δεδομένη την πίεση στη ρωσική στρατιωτική παραγωγή, θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα».

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό το χτύπημα να αναγκάσει τη Ρωσία να μετεγκαταστήσει για ακόμη μια φορά τις επιχειρησιακές βάσεις και τους κόμβους διοίκησης και ελέγχου πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου, εκτιμά επίσης το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Από την άλλη, «βαρύ σφάλμα» χαρακτήρισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, την απόφαση του Λευκού Οίκου για τους ATACMS. «Οι συνέπειες αυτού του μέτρου, που αποκρύφτηκε εσκεμμένα από την κοινή γνώμη, θα είναι πολύ σοβαρές. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν για απευθείας σύρραξη ανάμεσα στο NATO και τη Ρωσία», προειδοποίησε.

Το «μεγαλύτερο λάθος» των ΗΠΑ με την αποστολή των ATACMS είναι ότι «εμπλέκονται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση. Αυτό είναι προφανές. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο αντέδρασε στην «απαράδεκτη εξομοίωση» της Ρωσίας με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» καθώς και στον χαρακτηρισμό του Πούτιν ως «τυράννου» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Μια τέτοια ρητορική δεν ταιριάζει σε ηγέτες κρατών και δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε για τη χώρα μας και για τον Πρόεδρό μας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Σημειώνεται ότι η «Χαμάς» δεν χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τη Ρωσία, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...