Ουκρανία: Στρατιωτική κλιμάκωση στο πεδίο και παρασκηνιακά παζάρια για «ειρηνευτικές» διευθετήσεις

Ζελένσκι Σολτς Μακρόν

Με στρατιωτική κλιμάκωση στο πεδίο και παρασκηνιακά παζάρια για μία «ειρηνευτική» συμφωνία «τερματισμού» του πολέμου, «δεμένη» με περισσότερη ΝΑΤΟική «δέσμευση» και περισσότερους σύγχρονους δυτικούς εξοπλισμούς στο Κίεβο, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικό γι’ αυτά τα παρασκηνιακά παζάρια, αλλά και για τις αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ μπροστά στην «επόμενη μέρα» της αντιπαράθεσης, είναι δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» (WSJ) σύμφωνα με το οποίο Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία επεξεργάζονται μια «αμυντική συμφωνία» που θα κατοχυρώνει ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας μετά τον τερματισμό του πολέμου, θεωρώντας ότι η προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου ενδεχομένως θα ενθαρρύνει το Κίεβο να ξεκινήσει «ειρηνευτικές» συνομιλίες με τη Ρωσία αργότερα φέτος.

Ο εν λόγω σχεδιασμός μάλιστα «διέρρευσε» τις ίδιες μέρες που η Κίνα παρουσίασε το δικό της «ειρηνευτικό» σχέδιο για την «πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», με την Ουάσιγκτον να απαντά ότι το Πεκίνο έχει ταχθεί «πολύ ξεκάθαρα» με το μέρος της Μόσχας.

Η WSJ επικαλείται αξιωματούχους των τριών κυβερνήσεων (Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας), σημειώνοντας πως ορισμένοι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι του Κιέβου έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν κατά πόσο οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να ανακτήσουν όλα τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει η Ρωσία από το 2014 στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, ενώ σημειώνονται αμφιβολίες και για το κατά πόσο τα κράτη του ΝΑΤΟ θα μπορούν να στηρίζουν στρατιωτικά μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ, αναφέρει το δημοσίευμα, ενέκρινε προσχέδιο συμφωνίας το οποίο δίνει στην Ουκρανία ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση σε ΝΑΤΟικούς, σύγχρονους εξοπλισμούς «μεταπολεμικά». Η προτεινόμενη ΝΑΤΟική συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ούτε δεσμεύσεις που απορρέουν από το άρθρο 5, δήλωσαν αξιωματούχοι των τριών χωρών, αλλά εγγυήσεις για πρόσβαση του Κιέβου σε ένα μεγάλο εύρος ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων, για εκσυγχρονισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και για πιο στενή ένταξή τους στις εφοδιαστικές αλυσίδες των δυτικών πολεμικών βιομηχανιών.

Εξάλλου, η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε σύγχρονα ΝΑΤΟικού τύπου μαχητικά αεροσκάφη, πιθανώς για «μετά το τέλος του πολέμου», ενώ η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη να ενισχύει μακροπρόθεσμα με βαρύ εξοπλισμό την Ουκρανία.

Το Παρίσι και το Βερολίνο φέρονται να συμφωνούν με το σχέδιο παραπέρα πρόσδεσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ως ένα «κίνητρο» για να ξεκινήσει αυτή συνομιλίες με τη Ρωσία, πάντα «όποτε το αποφασίσει το Κίεβο».

Το δημοσίευμα της WSJ κάνει λόγο για πρόταση «ειρηνευτικής» συμφωνίας η οποία ενδέχεται να συζητηθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από Βρετανό αξιωματούχο, «η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ πρέπει να παρέχει μια καθαρή προσφορά στην Ουκρανία, ώστε να δώσει στον Πρόεδρο Ζελένσκι μια πολιτική νίκη, την οποία θα μπορεί να παρουσιάσει στη χώρα του ως κίνητρο για διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε δε ότι «οι πόλεμοι της Ρωσίας έχουν μια τάση να παγώνουν και μετά να ξεπαγώνουν, γι’ αυτό η Ουκρανία θα χρειαστεί μεγαλύτερες εγγυήσεις από εμάς».

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι στη συνάντηση στο Παρίσι με τον Ζελένσκι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, του πρότειναν να αρχίσει να σκέφτεται ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Μόσχα και να πάρει «δύσκολες αποφάσεις».

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα παραπάνω σενάρια. Πάντως η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένη μετά τον πόλεμο, ώστε να αποτρέπεται περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα εναντίον της.

Ολα αυτά μαρτυρούν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη «έχει μέλλον» και σε βάθος χρόνου όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα προετοιμάζονται και εξοπλίζονται για μια τέτοια προοπτική.

Στο ίδιο πνεύμα, την Παρασκευή οι ηγέτες του G7 δήλωσαν έτοιμοι για «εγγυήσεις ασφαλείας και άλλες δεσμεύσεις ώστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί, να εξασφαλίσει ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον και αποτροπή μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας».

Στο μεταξύ, τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν σημαντικά την Ουκρανία ώστε την άνοιξη να μπορέσει να πραγματοποιήσει αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά και στα νότια.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...