Ουκρανία: Συγκεντρωμένες ρωσικές δυνάμεις και αναχώματα κατά μήκος του μετώπου

Ρωσικά άρματα στο Ντονέτσκ

Με προετοιμασίες από το Κίεβο και τους «συμμάχους» του για την σχεδιαζόμενη αντεπίθεση των δυνάμεών του, αλλά και με τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος να πυκνώνουν, ενώ συνεχίζονται οι πολύνεκρες μάχες στο Ντονμπάς, εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι το 98% των οχημάτων μάχης που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία έχουν ήδη παραδοθεί, ωστόσο τα εκτεταμένα και πολύπλοκα αμυντικά έργα που έχει πραγματοποιήσει η Μόσχα – μαζί με άλλους παράγοντες, όπως η ισχύς της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας – αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας για την ουκρανική αντεπίθεση.

Εικόνες από δορυφόρους δείχνουν ότι «οι θέσεις της Ρωσίας είναι πιο συγκεντρωμένες κοντά στις γραμμές του μετώπου στη νοτιοανατολική περιοχή Zαπορίζια στα ανατολικά και σε όλη τη στενή λωρίδα γης που συνδέει τη Χερσόνησο της Κριμαίας με την υπόλοιπη Ουκρανία».

Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει κατασκευάσει «εκτεταμένα συστήματα στρατιωτικών αμυντικών έργων» στις νότιες περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Η τελευταία ενημέρωση της υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Βρετανίας ανέφερε ότι η Μόσχα έχει κατασκευάσει μερικά από τα πιο εκτεταμένα και πολύπλοκα αμυντικά χαρακώματα «που έχουν εμφανιστεί οπουδήποτε στον κόσμο εδώ και πολλές δεκαετίες» κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Κριμαίας και «βαθιά μέσα» στις νότιες περιοχές Μπέλγκοροντ και Κουρσκ. Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες, η κατασκευή ορισμένων οχυρωμάτων έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2022.

Η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε χτες ο υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, ενώ υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα πραγματοποίησε επιτυχείς επιθέσεις σε ουκρανικές αποθήκες με ΝΑΤΟικά όπλα.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τους πυραύλους υψηλής ακρίβειας, ο Σόιγκου κάλεσε έναν μεγάλο παραγωγό πυραύλων, την «Tactical Missile Corp», να διπλασιάσει επειγόντως την παραγωγή του, αν και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός διαθέτει όλα τα απαραίτητα όπλα για χρήση στο πεδίο της μάχης το 2023.

Η παραγωγή και η προμήθεια όπλων στη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Στο μεταξύ, ταυτόχρονα με τις νέες αποστολές ΝΑΤΟικών όπλων στην Ουκρανία, εξελίσσονται και παρασκηνιακά παζάρια γύρω από τις προοπτικές και τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης.

Ετσι, μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ρυθμιστούν οι «τελευταίες λεπτομέρειες» σχετικά με τις νέες παραδόσεις οπλισμού από τη Γαλλία στην Ουκρανία, ανέφεραν χτες πηγές της γαλλικής προεδρίας, την ίδια ώρα που το Παρίσι πραγματοποιεί επαφές με το Πεκίνο και άλλες πλευρές για μια «πολιτική διευθέτηση».

Το περασμένο Σάββατο, ο Μ. Ποντολιάκ, στενός σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, υπογράμμισε ότι «είναι καλό που ο Γάλλος Πρόεδρος μιλά στους διάφορους παράγοντες της σύγκρουσης, ακόμη και όταν διαφωνούν, διότι εξηγεί και καταδεικνύει τι είναι ο πόλεμος και σε τι μπορεί να οδηγήσει».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Liberation», η δήλωση αυτή συνιστά ένα μικρό νεύμα του Κιέβου προς το Παρίσι, υποδηλώνοντας ότι το πρόσφατο ταξίδι του Γάλλου Προέδρου στην Κίνα «έφερε κάποιους καρπούς σχετικά με την ουκρανική κρίση».

Καθόλου τυχαία, λίγες μέρες μετά ακολούθησαν η τηλεφωνική επικοινωνία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, και η ανακοίνωση για Κινέζο απεσταλμένο διαμεσολαβητή.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...