Ουκρανία: Συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για αποκλιμάκωση

Ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία

Συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες ανάμεσα σε ΗΠΑ-Βρετανία και χώρες της ΕΕ με τη Ρωσία, για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα, η συνεχιζόμενη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή δείχνει ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί βαθαίνουν και η αντιπαράθεση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ την ίδια ώρα αρκετές χώρες καλούν τους πολίτες τους και το διπλωματικό τους προσωπικό να εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ διακινούν το σενάριο πως η Ρωσία ότι ίσως εισβάλει στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο. Την Πέμπτη ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία. Την Παρασκευή πάντως, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τζ. Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Μόσχα, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Στις 15 Φεβρουαρίου στη Μόσχα έχει προγραμματιστεί να μεταβεί ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα, πληθαίνουν οι χώρες που αποσύρουν πολίτες τους και διπλωματικό προσωπικό από την Ουκρανία. Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του συνιστά στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε την κοινή απάντηση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ερωτήματά του σχετικά με την ασφάλεια, ως ασεβή και άνευ ουσίας.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την “συλλογική” απάντηση, που θυμίζει “συλλογική ευθύνη”. Περιμένουμε μια λεπτομερή απάντηση στο ζήτημα που θέσαμε από τον κάθε παραλήπτη. Η υπεκφυγή από την απάντηση σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο ΟΑΣΕ και Ρωσία-ΝΑΤΟ, και ότι προσπαθούν να φροντίσουν για την δική τους ασφάλεια σε βάρος μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Παρασκευή, με τον πρόεδρο της Επιτροπής των αρχηγών των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλι, συζήτησε ζητήματα ασφαλείας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...