Ουκρανία: Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή της Χερσώνας

Αμερικανικής κατασκευής πυροβόλο 155mm M777 του ουκρανικού στρατού σε δράση στην περιοχή του Χαρκόβου

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τις ρωσικές δυνάμεις μέσα σε δύο εβδομάδες αντεπίθεσης στην περιοχή της Χερσώνας στα νότια. «Οι επιτυχίες μας αυτές τις δύο εβδομάδες είναι αρκετά πειστικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ναταλία Γκουμενιούκ, στρατιωτική εκπρόσωπος για τον νότο, «απελευθερώσαμε περίπου 500 τ. χλμ.» κυρίως τις κοινότητες Βισοκοπίλια, Μπιλογκίρκα, Σούχι, Σταβόκ και Μιρολιουμπίφκα.

Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως βομβάρδισε ζώνες στην περιοχή του Χαρκόβου στα ανατολικά που ανακαταλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δυνάμεις του Κιέβου στη διάρκεια μιας ξαφνικής αντεπίθεσης. «Στις ζώνες των κοινοτήτων Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, επλήγησαν μαχητές και εξοπλισμός του εθνικιστικού σχηματισμού “Kraken” της 113ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας και της 93ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου ’Αμυνας.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη Monde, ο Ουκρανός υπουργός ’Αμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήλθε στο «τρίτο στάδιο» και οι ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες θα έχουν αποτέλεσμα «χιονοστιβάδας» μέχρι την ήττα του ρωσικού στρατού.

«Η εκστρατεία αντεπίθεσης είναι το τρίτο στάδιο», δήλωσε ο Ρέζνικοφ καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προωθούνται γρήγορα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και δηλώνουν ότι έχουν ανακτήσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα εδάφους από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Το επιτελείο μας συνέλαβε ένα σχέδιο ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχουμε λάβει από τους εταίρους μας — αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά συστήματα πυροβολικού Himars για να αποκόψουμε τις γραμμές επιμελητειακής υποστήριξης του εχθρού, να καταστρέψουμε τις αποθήκες καυσίμων, πυρομαχικών του κ.λπ. Είναι το τρίτο στάδιο του πολέμου που ξεκίνησε στον νότο και στον βορρά στους τομείς της Χερσώνας και του Χαρκίβ», είπε.

«Δύσκολη η κατάσταση»

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, Ντένις Πουσίλιν, παραδέχτηκε σήμερα ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» στο μέτωπο, λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κρατούν καλά».

Η δήλωση αυτή έγινε αφού ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σημαντικά εδαφικά κέρδη τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στην περιοχή του Χαρκόβου, αλλά επίσης και στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ο αντίπαλος προσπαθεί να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές», είπε ο Πουσίλιν στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, κάνοντας λόγο για «μαζικούς βομβαρδισμούς».

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» αναφέρθηκε επίσης σε επιθέσεις των Ουκρανών στην πόλη Λιμάν. Η κατάσταση, αν και «δύσκολη», παραμένει «υπό έλεγχο», υποστήριξε, λέγοντας ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις «προωθούνται σε ορισμένες ζώνες», χωρίς να τις κατονομάσει.

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε ζώνες που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί κοντά στο Χάρκοβο και στους τομείς του Κουπιάνσκ και του Ιζιούμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...