Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά F-16 και λέει ότι οι πιλότοι θα χρειαστούν έξι μήνες για να μάθουν να πετούν με αυτά

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16

Το Κίεβο εκτιμά ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες χρόνο εκπαίδευσης για να μάθουν να πετούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα αμερικανικά F-16, την ώρα που εντείνει τις πιέσεις του για να εξασφαλίσει τέτοια αεροσκάφη.

Ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γιούρι Ίχνατ, είπε ότι τα F-16 ίσως είναι «η καλύτερη επιλογή» για να αντικαταστήσουν τον σημερινό στόλο της Ουκρανίας. «Οι πιλότοι λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα να πετάξουν τα F-16, θα μπορούσαν να τα μάθουν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το να πολεμούν με αυτά τα αεροπλάνα είναι κάτι πολύ διαφορετικό (…) Οι πιλότοι λένε ότι θα μπορούσαν να το κάνουν» μέσα σε περίπου έξι μήνες, είπε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Φάινερ είπε στο MSNBC την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητούσαν την ιδέα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών «πολύ προσεκτικά» με το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Ο Ίχνατ είπε επίσης ότι εκτός από τους πιλότους, θα χρειαζόταν επίσης να εκπαιδευτούν οι μηχανικοί αεροσκαφών και άλλοι ειδικοί. Είπε επίσης ότι στην Ουκρανία έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες σε διάφορες περιοχές για να κατασκευαστούν υποδομές αεροδρομίων για τα δυτικά αεροσκάφη.

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου ’μυνας και Ασφάλειας, ανήρτησε ένα βίντεο στο Twitter όπου εικονίζεται ένα δυτικό μαχητικό αεροσκάφος να απογειώνεται και έγραψε στη λεζάντα: «Σύντομα στην Ουκρανία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...