Ουκρανία – Τουρκία: Θα υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στη διάρκεια επίσκεψης του Ερντογάν στο Κίεβο

Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν και της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν και της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Δώδεκα συμφωνίες, περιλαμβανομένης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, θα υπογράψουν η Ουκρανία και η Τουρκία όταν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκεφθεί το Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ.

Αύριο, Πέμπτη, ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο, ενώ φουντώνει καθημερινά η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία και τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη. Ενώ προωθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία στην άμυνα και την ενέργεια, η Τουρκία έχει επίσης πωλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Ο Ερντογάν έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

«Εντείναμε τις διαπραγματεύσεις με τους τούρκους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε ότι η συμφωνία (ελεύθερου εμπορίου) ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των ουκρανικών επιχειρήσεων, δημιουργεί ευκαιρίες για τις εξαγωγές μας και για τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των ουκρανικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Σμιγκάλ σε συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ουκρανία, που βρέχονται αμφότερες από τη Μαύρη Θάλασσα, έφθασαν συνολικά το 2021 στα 7 δισ. δολάρια, με τις ουκρανικές εξαγωγές να φθάνουν τα 4,1 δισ. δολάρια. Τα σιτηρά και τα μέταλλα αντιστοιχούσαν στο 70% των ουκρανικών πωλήσεων στην Τουρκία. Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου παρατάθηκαν για σχεδόν μια δεκαετία εξαιτίας διαφωνιών για τα σιτηρά και τα μέταλλα. ’Αλλες συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν αύριο, Πέμπτη, περιλαμβάνουν τη συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία, την αεροπορία και το διάστημα, σε θέματα της νεολαίας και την επιβολή του νόμου, δήλωσε ο Σμιγκάλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...