Ουκρανία: «Υπονοούμενα» ΗΠΑ και άλλων κρατών του ΝΑΤΟ για διαπραγματεύσεις Κιέβου – Μόσχας

Χάρτης Ανατολικής Ουκρανίας με βάση τα «δημοψηφίσματα» και την ανάπτυξη των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Οκτώβρη του 2022
Χάρτης Ανατολικής Ουκρανίας με βάση τα «δημοψηφίσματα» και την ανάπτυξη των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Οκτώβρη του 2022

Στα «υπονοούμενα» των ΗΠΑ και άλλων κρατών του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις Κιέβου – Μόσχας, αλλά και στις «διακριτικές» επαφές των ΗΠΑ με τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ.

«Όταν έχεις την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, είναι λίγο περίεργο να λαμβάνεις προτάσεις του είδους: Ούτως ή άλλως δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα μέσω της στρατιωτικής οδού, διεξάγετε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ποντολιάκ και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι η χώρα που αντεπιτίθεται, που ανακτά τα εδάφη της, πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στη χώρα που χάνει», πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Δύση «δεν ασκεί πίεση στην Ουκρανία», ωστόσο εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός πως «οι εταίροι μας εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι ακόμη εφικτό να επιστρέψουμε στην εποχή πριν από τον πόλεμο, όταν η Ρωσία ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος».

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού Προέδρου, η Μόσχα «δεν έχει κάνει καμία άμεση πρόταση» στο Κίεβο για συνομιλίες, αλλά μεταφέρει μέσω μεσολαβητών προτάσεις ακόμη και για το ενδεχόμενο εκεχειρίας, κάτι που το Κίεβο θεωρεί ελιγμό προκειμένου να υπάρξει ανάπαυλα στις μάχες και στο μεταξύ η Ρωσία «θα εκπαιδεύσει τους εφέδρους, θα βρει επιπλέον όπλα».

Χτες η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ενέκρινε ψήφισμα της Ουκρανίας στο οποίο αναφέρεται ότι η Ρωσία δρα «ως κράτος τρομοκράτης» και απευθύνει έκκληση για τη σύσταση ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τη ρωσική επιθετικότητα.

«Ένα τέτοιο δικαστήριο θα επιτρέψει όχι μόνο να καταδικαστούν οι άμεσοι εκτελεστές των εγκλημάτων πολέμου, αλλά και η ανώτατη ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η απόφαση θα σταλεί στις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια όλων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τον Ουκρανό εκπρόσωπο.

Πρόσφατα η Λετονία και η Εσθονία κήρυξαν τη Ρωσία χώρα – χορηγό της τρομοκρατίας. Η Γερουσία της Πολωνίας και η Βουλή της Τσεχίας επίσης ψήφισαν απόφαση με την οποία κηρύσσουν την κυβέρνηση της Ρωσίας καθεστώς τρομοκρατίας.

Επίσης, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) έχει κηρύξει τη Ρωσία χώρα με καθεστώς τρομοκρατίας, ενώ αντίστοιχο ψήφισμα επεξεργάζεται το Ευρωκοινοβούλιο.

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...