Ουκρανία: Ζελένσκι και στρατιωτική ηγεσία γονάτισαν στο φέρετρο στον νεοναζί Ντμίτρο «Νταβίντσι» Κοτσιουμπάιλο που σκοτώθηκε στο Μπαχμούτ

Ζελένσκι και Ντμίτρο «Ντα Βίντσι» Κοτσιουμπάιλο

Ως «ήρωα πολέμου» αποχαιρέτισαν σήμερα στο Κίεβο σε εκδήλωση που έγινε στην «πλατεία Ανεξαρτησίας», ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελε΄νσκι και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, τον νεοναζί Ντμίτρο Κοτσιουμπάιλο, γνωστό ως «Νταβίντσι», που σκοτώθηκε στις μάχες στο Μπαχμούτ.

Ο 27χρονος Ντμίτρο Κοτσιουμπάιλο, γνωστός ως «Νταβίντσι», διοικούσε το τάγμα «Λύκοι του Νταβίντσι», πολεμούσε ως «εθελοντής» και σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη.

Στην «εκδήλωση τιμής» συμμετείχε και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν

Η δράση του ξεκίνησε από τον νεοναζιστικό «Δεξιό Τομέα» την περίοδο της ανατροπής του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φλεβάρη του 2014, στην πλατεία Μεϊντάν. Μαζί με άλλες φασιστικές δυνάμεις, αποτέλεσαν «δύναμη κρούσης» των «ειρηνικών διαδηλώσεων» στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, οργανώνοντας πογκρόμ βίας, τρομοκρατίας, δολοφονιών και χτυπημάτων σε βάρος πολιτικών τους αντιπάλων, όσων δεν συμφωνούσαν με την ευρω-ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας, ειδικά κομμουνιστών, συνδικαλιστών κ.ά. Δικό τους έργο ήταν η μαζική δολοφονία άνω των 100 ανθρώπων στη λεγόμενη «σφαγή της Οδησσού» τον Μάη του 2014, όταν άλλοι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι εκτελέστηκαν επιτόπου στο κτίριο των Εργατικών Συνδικάτων της Οδησσού.

Έκτοτε ο Κοτσιουμπάιλο πολεμούσε τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ΝΤονμπάς.

Τιμήθηκε από τον Ζελένσκι, τον Δεκέμβριο του 2021, με το παράσημο του «ήρωα της Ουκρανίας», την υψηλότερη διάκριση της χώρας.

Παρών στην πλατεία, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, γονάτισε κοντά στο φέρετρο. «Ο δρόμος προς τη νίκη μας είναι πολύ δύσκολος. Και το τίμημα της νίκης είναι η ζωή των πολεμιστών μας, των καλύτερων Ουκρανών πολιτών που υπερασπίστηκαν τη χώρα με τα όπλα ανά χείρας. Να είσαι βέβαιος ότι δεν θα περιοριστούμε μόνο να εκδικηθούμε (τον θάνατό σου), σίγουρα θα νικήσουμε. Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε μου», είπε ο Ζαλούζνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...