Ουκρανία: Ζητά από τις ΗΠΑ πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές για τα συστήματα HIMARS

Η ουκρανική κυβέρνηση απαιτεί από τις ΗΠΑ να την προμηθεύσει με πυραύλους μεγαλύτερου δραστικού βεληνεκούς για τα συστήματα HIMARS που παραδόθηκαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Φεντίρ Βενισλάβσκι, μέλος της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Σήμερα ο ουκρανικός στρατός διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές 70 χιλιομέτρων, όμως αυτός των ΗΠΑ έχει στο οπλοστάσιό του πυραύλους ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 ως 500 χιλιομέτρων. Τα στρατεύματα του Κιέβου χρησιμοποιούν πυραύλους Tochka-U, βεληνεκούς 120 χλμ., για να πλήττει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Η ενδεχόμενη παράδοση τέτοιων πυραύλων έχει καίρια σημασία, αφού θα επέτρεπε στον ουκρανικό στρατό να βάλει στο στόχαστρο τη γέφυρα στο στενό Κερτς, που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Η γέφυρα, απέχει κάπου 260 χιλιόμετρα από τα μέτωπα. Είναι στρατηγικής σημασίας διότι μέσω αυτής ανεφοδιάζονται τα στρατεύματα της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε ως πράξη τρομοκρατίας τη διακηρυγμένη πρόθεση του Κιέβου να πλήξει τη γέφυρα. Επισήμανε πάντως πως είναι επαρκώς προστατευμένη έναντι πυραυλικών επιθέσεων.

Το αίτημα του Κιέβου για πυραύλους με μεγάλο δραστικό βεληνεκές εγείρει ανησυχίες και στην Ουάσινγκτον, ιδίως για το ενδεχόμενο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής για να πλήξουν στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια, κάτι που η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου και με τις ΗΠΑ.

Η πόλη Λουγκάνσκ, στην υπό ρωσικό έλεγχο ομώνυμη επαρχία, υπέστη χθες επανειλημμένα πλήγματα από τα συστήματα HIMARS, ανέφερε μέσω Telegram ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών Αντρέι Μαρότσκο.

Δείτε ακόμα...