Την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη ΝΑΤΟικού τύπου ανακοίνωσε χτες η βρετανική κυβέρνηση υποδεχόμενη τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, στο Λονδίνο, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, οδεύει προς κλιμάκωση και έχει μέλλον, ακόμη και μετά από έναν ενδεχόμενο τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων.
Στις χτεσινές συνομιλίες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, δήλωσε πως θα ενισχυθούν τα προγράμματα εκπαίδευσης των ουκρανικών στρατευμάτων στη Βρετανία και θα επεκταθούν στην εκπαίδευση «πιλότων μαχητικών αεροσκαφών για να μπορεί η Ουκρανία να υπερασπιστεί τους ουρανούς της στο μέλλον».
«Η εκπαίδευση θα διασφαλίσει ότι οι πιλότοι θα είναι σε θέση να πετούν στο μέλλον εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη ΝΑΤΟικών προδιαγραφών», αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει αν και πότε θα σταλούν στην Ουκρανία βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, για τα οποία είχε δηλώσει παλιότερα πως χρειάζεται 36μηνη εκπαίδευση.
Υπέρ της παράδοσης βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών εμφανίζεται ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, «δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, αλλά τα πάντα μπορεί να κερδηθούν στέλνοντας αεροπλάνα τώρα», τόνισε, τασσόμενος υπέρ μιας ακόμα επικίνδυνης κίνησης που αυξάνει την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
Ο Σούνακ ανέθεσε στον υπουργό Αμυνας να διερευνήσει ποια μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να αποσταλούν «ως μια μακροπρόθεσμη λύση και όχι μια βραχυπρόθεσμη ικανότητα». «Δεν έχουμε αποφασίσει αν θα στείλουμε βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη. Προφανώς, υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σε άλλες χώρες για τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη, μερικά από τα οποία μοιάζουν περισσότερο με αυτό που έχουν συνηθίσει οι Ουκρανοί πιλότοι», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.
Η Βρετανία θα ξεκινήσει επίσης ένα νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση πεζοναυτών. Ηδη έχουν εκπαιδευτεί στη Βρετανία 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες τους τελευταίους έξι μήνες και φέτος θα εκπαιδευτούν άλλες 20.000.
Ο Σούνακ δήλωσε «περήφανος που θα επεκτείνουμε αυτήν την εκπαίδευση από στρατιώτες σε πεζοναύτες και πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία έχει στρατό ικανό να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο μέλλον».
Επιπλέον η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προμηθεύσει την Ουκρανία με «δυνατότητες μεγαλύτερης εμβέλειας», μετά από αντίστοιχη απόφαση των ΗΠΑ για παράδοση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς για χτυπήματα στα μετόπισθεν των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ανακοινώθηκαν και πρόσθετες αντιρωσικές κυρώσεις.
Ο Ζελένσκι επέλεξε το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής – μετά τις ΗΠΑ – να γίνει στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πάροχο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, με το Λονδίνο να έχει ευρύτερους σχεδιασμούς να ηγηθεί στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη θάλασσα. «Από το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει ζωτικής σημασίας εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, επιτρέποντάς τους να υπερασπιστούν τη χώρα τους, να προστατεύσουν την κυριαρχία τους και να πολεμήσουν για την επικράτειά τους», σημειώνει το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο.
Η Βρετανία βοηθούσε στρατιωτικά την Ουκρανία ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Ζελένσκι, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην προμήθεια αρμάτων μάχης Challenger 2 και την εκπαίδευση Ουκρανών σε αυτά. «Η βοήθειά σας δεν είναι σημαντική μόνο για το μέλλον της Ουκρανίας αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος επισκέφτηκε τα ουκρανικά στρατεύματα που εκπαιδεύονται στη Βρετανία και συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.