Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν : Η ΕΕ να πρωταγωνιστήσει και αυτοτελώς στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν- ΕΕ

Αυτό ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ, συνοψίζοντάς το στο ότι «Θα υπάρχουν αποστολές όπου δεν θα συμμετέχει το ΝΑΤΟ αλλά μόνο η ΕΕ», ως συνέχεια δηλώσεων στελεχών της ΕΕ το προηγούμενο διάστημα με αφορμή και το Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον ρόλο της ΕΕ σε διάφορες γωνιές του πλανήτη τόσο σε οικονομικό, όσο και στρατιωτικό επίπεδο. Εξαπέλυσε βέλη σε ΗΠΑ – Κίνα για την πολιτική στην κλιματική αλλαγή και τους εμβολιασμούς, ενώ για την ευρωπαϊκή οικονομία, προανήγγειλε νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, πάντα με γνώμονα την καπιταλιστική ανάπτυξη.

«Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να κάνει περισσότερα μόνη της»… «Υπάρχουν πολλές δυσάρεστες ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουν οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», ανέφερε σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την αποχώρηση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ζούμε μια νέα εποχή υπέρμετρης ανταγωνιστικότητας, όπου κάποιοι δεν θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα για να κερδίσουν επιρροή, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα στο Αφγανιστάν σύμπτωμα και όχι αίτιο της αλλαγής αυτής.

Επισημαίνοντας την ανάγκη η ΕΕ να παίξει ξεχωριστό ρόλο στη διεθνή ιμπεριαλιστική σκηνή, είπε ότι «οφείλει (σ.σ. η ΕΕ) να είναι σε θέση να κάνει περισσότερα και μόνη της», δηλαδή «να προσφέρουμε σταθερότητα στη γειτονιά μας». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «θα υπάρχουν αποστολές όπου δεν θα συμμετέχει το ΝΑΤΟ αλλά μόνο η ΕΕ», ανοίγοντας τη συζήτηση για μια «Ευρωπαϊκή Ένωση Άμυνας», δηλαδή τον Ευρωστρατό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τι χρησιμεύουν οι δυνάμεις άμα δεν τις χρησιμοποιούμε» κάνοντας λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης στο ζήτημα αυτό κατά το παρελθόν.

Σε αυτήν την επιδίωξη, ανέφερε τη σκέψη ενός ΦΠΑ όταν κάποιος αγοράζει αμυντικό εξοπλισμό που παράγεται στην ΕΕ, ώστε να μειωθεί η εξοπλιστική εξάρτηση από τρίτους και μίλησε για επικείμενη σύνοδο για την ευρωπαϊκή άμυνα, ώστε «να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και την ευημερία μας».

Επισήμανε την ανάγκη να ενταθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών σχετικά με τη λήψη και την ανάλυση πληροφοριών, με μεγαλύτερη σύνδεση και συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα, με έναν από τους στόχους να είναι η ΕΕ να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην κυβερνοασφάλεια, ενώ προανήγγειλε νομοθεσία για κοινά πρότυπα.

Σχετικά με την διείσδυση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, η φον ντερ Λάιεν, είπε ότι θα επισκεφτεί την περιοχή για να στείλει «μήνυμα δέσμευσης για τη διαδικασία ένταξης», προκειμένου αυτή να μην περάσει στη σφαίρα επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας, ενώ για τον ίδιο λόγο μίλησε για νέο επενδυτικό πρόγραμμα στην περιοχή ίσο με το 1/3 του ΑΕΠ αυτών των χωρών.

Ανέδειξε επίσης, την ανάγκη για νέα γενιά εταιρικών σχέσεων σε περιοχές όπως ο Ειρηνικός Ωκεανός, που μπορούν να συνεισφέρουν στην ευημερία της ΕΕ, ενώ μίλησε και για επενδύσεις στην Αφρική, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τονίζοντας έτσι την διεύρυνση της δράσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι άλλων.

Για το Μεταναστευτικό, τόνισε ότι κάθε χώρα χρειάζεται Μεταναστευτικό Σύμφωνο και καταλόγισε αργή πρόοδο στην πολιτική για τη διαχείρισή του. Είπε ότι πρέπει «να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση αλλά να προσφέρουμε καταφύγιο σε όσους αναγκάζονται να φύγουν». Δηλαδή, επανέλαβε την πάγια τακτική του ανοιγοκλεισίματος της κάνουλας ανάλογα με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων για φτηνό εργατικό δυναμικό, ενώ οι υπόλοιποι θα εγκλωβίζονται στοιβαγμένοι σε “Μόριες”.

Παράλληλα, έδωσε το στίγμα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, λέγοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί «μια πανδημία των ανεμβολίαστων». Ο ρυθμός του εμβολιασμού κατά της Covid-19 πρέπει να επιταχυνθεί σε όλο τον πλανήτη για να αποφευχθεί «μια πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ας βεβαιωθούμε ότι δεν θα μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων», ενώ ανακοίνωσε μια νέα δωρεά άλλων 200 εκατ. δόσεων στην Αφρική μέχρι τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς .

Στόχος της ΕΕ η καπιταλιστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, δεκαεννέα κράτη – μέλη της ΕΕ θα δουν φέτος την οικονομία τους να επιστρέφει στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την πανδημία, ενώ τα άλλα θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά, δήλωσε ακόμη η φον ντερ Λάιεν. «Δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος», που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με τη βιαστική επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα που προκάλεσε ύφεση, υποσχέθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής», αναφέροντας ότι τις επόμενες βδομάδες θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, μια συζήτηση που θα διαρκέσει όλο το 2022, προτού δηλαδή επανενεργοποιηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ανέφερε επίσης ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη ‘χρηματοπιστωτική’ κρίση – όπως ονομάζουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση που χρειάστηκε 8 χρόνια για να βγει- τώρα η  ΕΕ θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης έως το τέλος του χρόνου, καθώς η ανάπτυξη αποδεικνύεται υψηλότερη από το αναμενόμενο, φυσικά χάρη στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων.

«Θα επενδύσουμε σε βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη ευημερία», εννοώντας την αύξηση των κερδών των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ενώ έφερε παραδείγματα αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που παίζουν ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση όπως οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις στη Σλοβενία και εργασιακές στην Ισπανία, ενώ τόνισε τη σημασία των «νέων μορφών απασχόλησης», δηλαδή την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας για τους άνεργους ή ανειδίκευτους νέους, προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα «επαγγελματικής εμπειρίας» σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ, κάτι αντίστοιχο με το πρόγραμμα «Erasmus», ώστε οι νέοι να μεταναστεύουν, προκειμένου «να αποκτήσουν δεξιότητες», επί της ουσίας να γίνουν νέο φτηνό εργατικό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...