Π.Ο.Ε.Σ.: Για την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

ΠΟΕΣ

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, μπροστά στην Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Μέσα από την ανακοίνωση και μπροστά στην περίοδο πανδημίας που διανύουμε, η Ομοσπονδία θέλει να αναδείξει, για ακόμη μία φορά, τη σημαντικότητα της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, κάτι στο οποίο η ίδια η Ομοσπονδία δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Επίσης, τονίζεται πως η περιπέτεια του κορονοϊού θα πρέπει να μας αφήσει πολλά διδάγματα τα οποία δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Π.Ο.Ε.Σ. – Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η 28η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας ως η “Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία”.

Μόλις λίγες ημέρες πριν, την 8η Απριλίου, είχαμε τη θλιβερή επέτειο της τραγωδίας στην Αλεξανδρούπολη το 2004, η οποία αποτέλεσε αφορμή, κατ΄ αρχάς για την εφαρμογή του ΣΥΑ στις ΕΔ (2007) και εν συνεχεία για την επέκταση της εργατικής νομοθεσίας επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στις ΕΔ (2010).

Θεωρούμε ότι δεν υφίσταται ιδιαίτερος λόγος να σχολιαστεί το αυτονόητο γεγονός ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο όλα τα κράτη και οι οργανισμοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις με την πανδημία του COVID-19 και τις επιδράσεις της σε κάθε τομέα της καθημερινότητας.

Αυτό που χρήζει σχολιασμού και ιδιαίτερης προσοχής είναι το γεγονός ότι, δια των επιπτώσεων του ιού σε συνδυασμό με την αυστηρότητα και αμεσότητα των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν, αναδείχθηκε εκ νέου η τεράστια σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία (ΥΑΕ), θέμα που η Ομοσπονδία μας έχει αναδείξει με ιδιαίτερη ευαισθησία κατ’ επανάληψιν, στο παρελθόν και στο οποίο θα επανέλθουμε όσες φορές απαιτηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι αποτελεί πάγια θέση μας πως η εφαρμογή μέτρων αποτελεί μόνο τη μία όψη του νομίσματος της τήρησης των ανωτέρω κανόνων.

Η παρακολούθηση της εφαρμογής των ανωτέρω μέτρων βρίσκεται στο επίκεντρο της ΥΑΕ σε κάθε Μονάδα των ΕΔ και αυτό γίνεται μόνο μέσω των Τεχνικών Ασφαλείας, των Ιατρών Εργασίας και των υφιστάμενων (ανά περίπτωση) Συστημάτων Διαχείρισης ΥΑΕ. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η πρόσφατη “παγκόσμια περιπέτεια” του COVID-19, που ακόμα δεν είμαστε καν σε θέση να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική αφορμή εκ νέου αναδείξεως της Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας στις ΕΔ, τα διδάγματα της οποίας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν ανεκμετάλλευτα.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία
Ο Πρόεδρος Τσουκαράκης Ανέστης Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) 6974365800
Ο Γεν. Γραμματέας Κατσανεβάκης Ιωάννης Επισμηναγός (ΥΑΔ) 6983503514

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...