Π.Ο.Ε.Σ.: Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις

ΠΟΕΣ

Επίσημη ανακοίνωση έβγαλε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέλη των ένοπλων δυνάμεων σχετικά με τις γραφειοκρατικές ανάγκες ή υποχρεώσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ακόμη και σε τέτοιους καιρούς πανδημίας απαιτείται η έκδοση διάφορων πιστοποιητικών που είναι μερικώς αδύνατο να αποκτήσουν εφόσον έχει περιοριστεί η μετακίνησή τους.

Αυτό που προτείνεται είναι η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, για κάθε Γενικό Επιτελείο ξεχωριστά, η οποία θα διευκολύνει και θα επιταχύνει διάφορες διαδικασίες, οι οποίες όμως δεν θα περιλαμβάνουν απόρρητα στοιχεία. Ήδη έχουν υπάρξει πληροφορίες ότι το ΓΕΝ έχει δημιουργήσει μία αντίστοιχη εφαρμογή.

Παρόλο που είναι πιθανό να μην προλάβει να ολοκληρωθεί μία τέτοια διαδικασία στο διάστημα της πανδημίας, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

 1. Με αφορμή την ανάγκη ελαχιστοποίησης γραφειοκρατικών εξαρτήσεων των πολιτών από το κράτος, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού, δημιουργήθηκε η πλατφόρμα gov.gr, η οποία κατά γενική ομολογία έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο εφαρμογής.
 2. Ωστόσο, σε υπηρεσιακό επίπεδο, ενώσεις – μέλη μας γίνονται διαρκώς αποδέκτες προβληματισμών στελεχών, σχετικά με γραφειοκρατικές ανάγκες ή υποχρεώσεις που υφίστανται, για τις οποίες απαιτείται, ακόμη και αυτή την περίοδο, η διά ζώσης ανάληψη ενεργειών, για την οικονομία του χρόνου, όπως ενδεικτικά η κατάθεση αιτήσεων για:
  α. έκδοση και παραλαβή βεβαίωσης χρόνων υπηρεσίας
  β. δήλωση γάμου/γέννησης τέκνου
  γ. έκδοση ατομικού βιβλιαρίου υγείας
  δ. έκδοση και παραλαβή βεβαίωσης ωρών νυκτερινής απασχόλησης κλπ.
  ε. έκδοση και παραλαβή ταμειακής βεβαίωσης αποδοχών για ΒΟΕΑ, δανείων κλπ
  στ. έκδοση και παραλαβή αντιγράφου φύλλου μητρώου.
 3. Με δεδομένο ότι οι μετακινήσεις των στελεχών, στο ως άνω πλαίσιο ενεργειών πρόληψης κατά της μετάδοσης του κορονοϊού οφείλουν να ελαχιστοποιούνται, θεωρούμε ότι, πολύ μεγάλο μέρος αυτών των γραφειοκρατικών διαδικασιών μπορεί πολύ εύκολα να παρακαμφθεί με τη δημιουργία αντίστοιχης πλατφόρμας ανά Γενικό Επιτελείο και για όλες τις αιτήσεις/ενέργειες που δεν απαιτούν απόρρητα στοιχεία, με ταυτόχρονη επικαιροποίηση επιμέρους διαδικασιών (πχ υποβολή ψηφιακής φωτογραφίας υψηλής ευκρίνειας για τα ΑΒΥ κλπ).
 4. Σε αυτό το πνεύμα, ήδη έχουμε πληροφορηθεί από μέλη μας – στελέχη του ΠΝ, ότι το ΓΕΝ έχει ήδη δημιουργήσει εφαρμογή για την αναγνώριση του διπλάσιου χρόνου ασφάλισης, όπου για κάθε στέλεχος το μεν ενημερωτικό κομμάτι έχει ενσωματωθεί στη σχετική εφαρμογή μισθοδοσίας στο διαδίκτυο, το δε υπηρεσιακό κομμάτι (υποβολή αναφοράς αναγνώρισης) στον υπηρεσιακό διαδικτυακό λογαριασμό (μέσω συστήματος wan), ενέργεια που ελαχιστοποιεί τη γραφειοκρατία σε μέγιστο βαθμό.
 5. Αν και γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πιθανό να μην προλάβει να δημιουργηθεί κατά το διάστημα που βρίσκεται η πανδημία σε εξέλιξη (το οποίο θα ήταν το εντελώς επιθυμητό, καθόσον αποδείχθηκε ότι η Ελληνική εργατικότητα αποδίδει σε κρίσιμες περιόδους), θεωρούμε ωστόσο ότι, τουλάχιστον με αφορμή τον ιό, μπορεί να αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για την απεξάρτηση από τη γραφειοκρατία στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
 6. Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε προθέσεις σας.
 7. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας, παρακαλείται για την ενημέρωσή του και την ανάληψη κατά κρίση του ενεργειών πίεσης προς το ΥΠ.ΕΘ.Α., προκειμένου και οι Έλληνες στρατιωτικοί γίνουν χρήστες εφαρμογών προς διευκόλυνσή τους, όπως οι λοιποί Έλληνες πολίτες, που ήδη καρπώνονται την τεχνολογία.
 8. Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία
Ο Πρόεδρος
Τσουκαράκης Ανέστης Συνταγματάρχης
(ΣΔΓ) 6974365800
Ο Γεν. Γραμματέας
Κατσανεβάκης Ιωάννης Επισμηναγός
(ΥΑΔ) 6983503514

Δείτε ακόμα...