Παγκόσμια Τράπεζα: Το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 2,4% το 2022

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 2,4% το 2022 και κατά 1,8% το 2023, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της για την οικονομική προοπτική παγκοσμίως.

«Η ανάπτυξη στη Ρωσική Ομοσπονδία – τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής – προβλέπεται να συγκρατηθεί κατά 2,4% το 2022, καθώς η μακροοικονομική πολιτική συνεχίζει να πιέζεται και η εγχώρια ζήτηση να μειώνεται και θα επιβραδυνθεί περαιτέρω κατά 1,8% το 2023, καθώς οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων πέφτουν», δήλωσαν οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η παραγωγή στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (ECA) εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 5,8% το 2021, αντανακλώντας μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Η σταθεροποιητική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ και οι υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων αύξησαν τις εξαγωγές και εισροές εμβασμάτων, ενισχύοντας περαιτέρω την περιφερειακή ανάκαμψη», σημείωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. «Τα δεδομένα αυτά συνέβαλαν σε διαδοχικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το 2021 στο 90% περίπου των οικονομιών της ECA. Ωστόσο, τα πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η τελευταία έκρηξη της πανδημίας θα είναι ανατρεπτική, μεταξύ άλλων μέσω αυστηρότερων εγχώριων περιορισμών κινητικότητας και απαγορεύσεις διεθνών ταξιδιών», προστίθεται.

«Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές έχουν υποχωρήσει, αντανακλώντας την άμβλυνση της συμφόρησης ζήτησης και προσφοράς. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώνεται λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19, του αυξανόμενου πληθωρισμού και της πολιτικής αβεβαιότητας. Πολλές από τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής αναδιαμορφώνουν τη νομισματική πολιτική, λόγω της ανόδου των τιμών που έχει ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από τους στόχους σε όλες σχεδόν τις οικονομίες της περιοχής», δήλωσαν ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Οι κίνδυνοι για τις βασικές προβλέψεις για την περιοχή παραμένουν προς τα κάτω. Περαιτέρω κρούσματα COVID-19 ενδέχεται να εμφανιστούν, ειδικά σε οικονομίες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Δεδομένων των στενών οικονομικών και εμπορικών δεσμών παγκοσμίως και της ζώνης του ευρώ, μια παρατεταμένη πανδημία αλλού θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις Οι εξαγωγείς ενέργειας της περιοχής παραμένουν ευάλωτοι σε μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας, παγκοσμίως», πρόσθεσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...