Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Καταγγέλλει την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη Δυτική Σαχάρα

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης - Πολιτισμός - ζωγραφική - Πάμπλο Πικάσο
Το έμβλημα του ΠΣΕ που φιλοτέχνησε ο Π. Πικάσο

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κατάσταση στη Δυτική Σαχάρα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης αναφέρει τα εξής:

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία την κατάσταση στη Δυτική Σαχάρα και καταδικάζει σθεναρά την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από το Μαρόκο την Παρασκευή 13 Νοέμβρη. Καταγγέλλουμε την απόφαση του Μαρόκου να στείλει ένοπλες δυνάμεις, παραβιάζοντας τη νεκρή ζώνη που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της παύσης πυρός  του 1991, εναντίον πολιτών της Δ. Σαχάρας που διαδήλωναν στην περιοχή του Γκουργκαράτ.

Από τις 21 Οκτώβρη, πολίτες της Δυτικής Σαχάρας διαμαρτύρονται για την 45χρονη κατοχή του Μαρόκου και την παραβίαση της “νεκρής ζώνης”, και την συχνή μεταφορά πόρων που λεηλατήθηκαν από την κατεχόμενη Δυτική Σαχάρα, κατά παράβαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου. Αλλά αυτή η κατάσταση είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της επί τριάντα(30) χρόνια διαιωνιζόμενης κατάπαυσης του πυρός, όπου η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για το δημοψήφισμα στη Δυτική Σαχάρα (MINURSO) δεν μπόρεσε να εκτελέσει την εντολή της και να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα από τότε που ιδρύθηκε, πριν από σχεδόν 30 χρόνια, ούτε για την προστασία των κατοίκων της Δυτικής Σαχάρας.

Ο λαός της Δυτικής  Σαχάρας αντιστέκεται  σε στρατόπεδα προσφύγων και υπό τη βάναυση κατοχή του Μαρόκου και περιμένει από το 1975 για την εφαρμογή του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και του τερματισμού της αποικιοκρατίας της Δυτικής Σαχάρας, όπως υποσχέθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη. Εν τω μεταξύ, οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το Μαροκινό καθεστώς και η τρομερή κατάσταση στα στρατόπεδα προσφύγων έχουν κάνει τον λαό της Δ. Σαχάρας  να κουράζεται από την διεθνή αδιαφορία. Ο λαός έχει επίσης διαμαρτυρηθεί για τη λεηλασία των πόρων τους από το Μαρόκο, που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε πολλές άλλες χώρες, καθώς και για την ευθύνη της Γαλλίας και της Ισπανίας για την κατοχή του Μαρόκου, η πρώτη ως ένθερμος σύμμαχος του κατακτητή, η δεύτερη ως πρώην αποικιακή  διοίκηση και δύναμη που παρέδωσε τη Δυτική Σαχάρα στο Μαρόκο το 1975.

Ως εκ τούτου, ενώνουμε τις φωνές μας με άλλες φιλειρηνικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο στην έκκληση για την επείγουσα εφαρμογή του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του λαού της Δυτικής Σαχάρας και ουσιαστικές προσπάθειες για μια δίκαιη ειρήνη στην περιοχή. Καταδικάζουμε την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από το Μαρόκο και υπογραμμίζουμε ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας προς τον λαό  της Δυτικής Σαχάρας στον δίκαιο αγώνα τους για εθνική απελευθέρωση και προσβλέπουμε στην επίτευξη αυτού του έντιμου στόχου στο άμεσο μέλλον μέσα από ειρηνικά, διπλωματικά μέσα.

Λευτεριά στην Δυτική Σαχάρα!».

Δείτε ακόμα...