Πάιατ: Αναβάθμιση – εμβάθυνση – επέκταση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας

Ο Τζ Πάιατ στην 25η Συζήτηση με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist, 9 Ιουλίου 2021 / EUROKINISSI

Ο Economist διοργάνωσε την 25η στρογγυλή τράπεζα με την κυβέρνηση της ΝΔ στις 8-9 Ιούλη στο Λαγονήσι. Σε ένα από τα πάνελ του συνεδρίου η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο με θέμα: «Γεωπολιτική τριβή στην Ανατολική Μεσόγειο και ενεργειακή ασφάλεια – Περπατώντας σε τεντωμένο σχοινί». Σε αυτό συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Σλόμο Μπεν ‘Αμι, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και ο Πάιατ.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας μας τόνισε για μια ακόμα φορά, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Επεσήμανε ακόμη ότι η χώρα μας τα τελευταία 50 χρόνια τιμά τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ και οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Επίσης ο Πάιατ τόνισε για μια ακόμα φορά, ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να εξελίξουν τις στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα, με «αναβάθμιση και εμβάθυνση» των διμερών σχέσεων και «επέκταση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας». Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων σε κοινές ασκήσεις, αλλά και για τις «συνεργασίες» με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Πετροχώρι και το Στεφανοβίκειο. Εκτός από τη Σούδα που αποτελεί για δεκαετίες πολεμικό ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών ενάντια σε άλλους λαούς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αποτελεί το νέο αποβατικό ορμητήριο, μετακίνησης στρατευμάτων προς τα σύνορα με τη Ρωσία. Για το Στεφανοβίκειο όπου σταθμεύουν το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, δυνάμεις ελικοπτέρων από την 101 Combat Aviation Brigade των ΗΠΑ. Τέλος έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά του Πάιατ στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Εκεί το Μάρτη 2021 πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση τεθωρακισμένων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Συμμετείχαν η 2η και η 5η Επιλαρχία Αρμάτων της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής και Μονάδες της ΧXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο Σύνταγμα Ιππικού – ΕΦΕΣΟΣ». Σημειώνουμε ότι η 2η Επιλαρχία Αρμάτων της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των ΗΠΑ, μαζί με το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα είχαν πάρει μέρος στην επέμβαση στην Κορέα. Η κοινή άσκηση των τεθωρακισμένων ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της άσκησης «Defender Europe 21» με σκοπό την στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας.

Αποδεικνύεται και από τις ομιλίες στο συνέδριο του Economist, ότι η ελληνοαμερικανική συμφωνία άνοιξε παραπέρα το δρόμο για εγκατάσταση και χρησιμοποίηση από τους Αμερικανούς νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ελληνικού στρατού, προς όφελος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δυναμώνει παραπέρα στην πράξη, η επιθετικότητα της αστικής τάξης της χώρας μας στους ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, συμμετέχοντας στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στους πολεμικούς σχεδιασμούς των αμερικανονατοϊκών.

Ο λαός μας χρειάζεται να ισχυροποιήσει τον αγώνα του για την κατάργηση της ελληνοαµερικανικής Συµφωνίας για τις βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας, όπου επεκτείνονται σήμερα με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ.

Να επιστρέψουν στη χώρα μας όλες οι αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων και να δυναμώσει ο αγώνας για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...