Πάιατ: «Με κάθε τρόπο» πρέπει να «κρατήσουμε στη Δύση» την Τουρκία

Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ (23/6/2020) Πηγή: Eurokinissi

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Η επίσκεψη έγινε μόλις μια μέρα μετά τις επαφές Δένδια στο Βερολίνο όπου, μεταξύ άλλων, αναζητήθηκαν τρόποι «αποκλιμάκωσης» της έντασης στα Ελληνοτουρκικά, ώστε να εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, με τις ΗΠΑ να πιέζουν επίσης στην ίδια κατεύθυνση.

Η επίσκεψη Πάιατ έγινε, ακόμα, στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών, σε μια σαφή επισήμανση από πλευράς των Αμερικανών -όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- ότι ο σχεδιασμός που έχουν καταλήξει από κοινού με τις ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για παραπέρα «ενίσχυση των διμερών σχέσεων» σε όλα τα πεδία (επιχειρηματικές συμφωνίες, άμυνα κ.λπ.), θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται απρόσκοπτα και δίχως καθυστερήσεις, ανεξάρτητα από το ποιος εκλέγεται εκεί πρόεδρος και πότε αναλαμβάνει καθήκοντα.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό και το σχόλιο του ίδιου του Πάιατ, που έγραψε σε ανάρτησή του ότι στη συνάντηση συζήτησαν «τα πολλά κοινά μας συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της διευρυμένης MDCA (σ.σ. η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις) και της κοινής μας ατζέντας στα Βαλκάνια»«Χαιρετίζουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και την αποφασιστικότητά της να βρει διπλωματικές λύσεις για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Αμερικανός, δείχνοντας και αυτός προς το ευρωΝΑΤΟικό τραπέζι του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», όπου τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Σε αυτό το κλίμα, ο Πάιατ μιλώντας στο «Thessaloniki Summit 2020» (το διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών), τάχθηκε υπέρ «της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου» και όχι με χρήση στρατιωτικών μέσων. Την ίδια ώρα, επέμενε για την Τουρκία ότι «πρέπει με κάθε τρόπο να την κρατήσουμε στη Δύση», στόχος για τον οποίο ανάμεσα σε άλλα στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού μπαίνουν και τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στο ευρύτερο πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, δεν έχασε ευκαιρία να εκφράσει τον… σκεπτικισμό του για την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στην Ελλάδα, λέγοντας πως η πώληση των «S-400» στην Τουρκία δεν δείχνει ότι την ενδιαφέρει η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ανοικτά, «απειλή τη Ρωσία για την Ελλάδα και την περιφερειακή σταθερότητα». Στον αντίποδα, τόνισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας «έχουν ενδυναμωθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια σε οικονομικό και στρατηγικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι «η Θεσσαλονίκη έχει καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς μας».

Αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο που θέλουμε να παραμείνει σε δυτικά χέρια» και «θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μας». Ταυτόχρονα, μίλησε για το αυξανόμενο «επενδυτικό ενδιαφέρον» αμερικανικών εταιρειών να τοποθετηθούν στη χώρα (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου). Τόνισε, επίσης, τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη «σταθερή συμμαχία των δύο χωρών στον αμυντικό και στον ενεργειακό τομέα», εκφράζοντας, επίσης, την υποστήριξη των ΗΠΑ στα τριμερή και άλλα σχήματα συνεργασίας που οικοδομούν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, με Ισραήλ, Αίγυπτο και άλλους.

Δένδιας: Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής

Στην ίδια ημερίδα μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στέλνοντας σήμα στην Άγκυρα ότι στην κυβέρνηση «δεν χτίζουμε συμμαχίες ενάντια σε κανέναν. Αντιθέτως, είμαστε ανοιχτοί για να επεκτείνουμε το πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας. Με έναν όρο, ότι σέβονται τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου».

Επανέλαβε, βέβαια, ότι «η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται και πάλι, αναμφίβολα, σε κατάσταση αναταραχής» με «πολλές προκλήσεις» που «αποσταθεροποιούν σοβαρά την περιοχή» και έχουν «κοινό παρονομαστή» την Τουρκία, η οποία «προβάλλει, για άλλη μια φορά, παράνομους και προκλητικούς ισχυρισμούς σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Ελλάδας και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Ως απάντηση έδειξε τις συμφωνίες που έκλεισε η κυβέρνηση με Ιταλία και Αίγυπτο για χάραξη ΑΟΖ, οι οποίες δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο, ενώ παρέπεμψε και στη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη Χάγη«Έτσι επιλύουν τις διαφορές τους τα ειρηνικά έθνη, όχι μέσω της διπλωματίας των κανονιοφόρων», είπε δίνοντας, ξανά, στην Άγκυρα έναν οδικό χάρτη για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις».

Δείτε ακόμα...