Είπε και ελάλησε ξανά

Ο Πρέσβης Τζ. Πάιατ στη υποδοχή στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη για την Άσκηση Defender Europe 21
Φώτο Αρχείου / Ο Πρέσβης Τζ. Πάιατ στη υποδοχή στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη για την Άσκηση Defender Europe 21 / Μάης 2021 / Πηγή: EUROKINISSI

Ο Πάιατ δήλωσε σε συνέντευξη του στο Greek Investment Guide ότι: “Οι κυβερνήσεις μας έχουν δεσμευτεί στο υψηλότερο επίπεδο για την επέκταση και την εμβάθυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μας, και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα είμαστε σε θέση να την ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Αναφέρθηκε στην ιστορία για να καταδείξει την σημαντική θέση της Ελλάδας σημειώνοντας, «η Ελλάδα είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατιωτικούς εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και τυχαίνει να καταλαμβάνει ένα ιδιαίτερα στρατηγικό γεωγραφικό κομμάτι … Φτάνει μόνο να κοιτάξετε τον χάρτη για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας για τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.»

Ενώ σημείωσε την σημασία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης τονίζοντας, «στον κόλπο της Σούδας, έχουμε μια από τις σημαντικότερες ναυτικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το μέρος του κόσμου. Επίσης, στο πλαίσιο της επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) του 2019, επεκτείναμε τους τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε. Έτσι, υπήρξε εξαιρετική ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα γύρω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στην πραγματικότητα, έχουμε δύο μεγάλα πλοία που επιχειρούν εκεί αυτήν τη στιγμή. Ήταν η πρώτη φορά που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα φόρτωση και εκφόρτωση δύο τεράστιων στρατιωτικών φορτηγών πλοίων, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητα αυτού του λιμένα και τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική στρατιωτική συνεργασία, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύει την οικονομική βιωσιμότητα της εν λόγω εγκατάστασης. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος χρησιμοποιεί τη σιδηροδρομική γραμμή, για παράδειγμα, η οποία καταλήγει στην προβλήτα. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ αφοσιωμένες στις δύο αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στην ιδιωτικοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Έχουμε επίσης νέες επιχειρήσεις σε εξέλιξη στο Στεφανοβίκειο στη Λάρισα.»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...