«Παιχνίδια» με τις προτάσεις προσωρινής άρσης των πατεντών εμβολίων κατά του κορονοϊού

Στη συζήτηση για μια προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού που άνοιξαν με δηλώσεις τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρενέβη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τασσόμενος σήμερα υπέρ της άρσης. Αντίθετα κατά της άρσης τάσσεται η Γερμανία και η Διεθνής Ένωση Φαρμακοβιομηχανιών.

Βέβαια η συζήτηση αυτήν δεν έχει καμία σχέση με την κατάργηση των πατεντών στα εμβόλια και τα φάρμακα, πάνω στις οποίες στηρίζεται η μετατροπή αυτών των επιτευγμάτων της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας σε εμπορεύματα, αντί να αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα των λαών. Αντίθετα εντάσσεται στους εμπορικούς πολέμους κι ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της αγοράς εμβολίων, που πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά οι λαοί και ενώ εντείνεται από τη Ρωσία και την Κίνα η λεγόμενη διπλωματία των εμβολίων, . Γίνεται τώρα που τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη έχουν δεσμεύσει πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων από τους πληθυσμούς τους, με αποτέλεσμα στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες οι εμβολιασμοί να αφορούν ελάχιστους ανθρώπους, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν οι «ανησυχίες» για την επίδραση στις καπιταλιστικές οικονομίες από τα επόμενα κύματα της πανδημίας λόγω και των μεταλλάξεων του ιού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί άρσης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια. «Ναι, θα μιλήσω για αυτό αργότερα σήμερα», απάντησε στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, μετά από μια ομιλία του στο Λευκό Οίκο. Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου, Κάθριν Τάι, εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά, προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», είπε η Τάι.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», και ότι «για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών».

«Αναμφίβολα, η Ρωσία θα υποστηρίξει μια τέτοια προσέγγιση», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, που είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, που μεταδόθηκε στην τηλεόραση. Ζήτησε μάλιστα από τη ρωσική κυβέρνηση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας: «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων».

«Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες κατά την γνώμη μου αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ΄’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης.

Αντίθετα η Γερμανία τάχθηκε κατά της προσωρινής άρσης. Η πρόταση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή, ανέφερε μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι κύριοι παράγοντες είναι η ικανότητα παραγωγής και οι ποιοτικές προδιαγραφές, παρά τα πνευματικά δικαιώματα.

«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ανέφερε η εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...