Πακιστάν: «Αντισυνταγματικό» το μπλοκάρισμα της συζήτησης της πρότασης μομφής

Η Λεωφόρος Συντάγματος με τα κυβερνητικά κτίρια εκατέρωθεν / Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν
Φώτο Αρχείου / Η Λεωφόρος Συντάγματος με τα κυβερνητικά κτίρια εκατέρωθεν / Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν / Πηγή: Zacharie Grossen

Συνέχεια στην όξυνση των ενδοαστικών διεργασιών στο Πακιστάν έδωσε η απόφαση που ανακοίνωσε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας «αντίθετη με το Σύνταγμα» την πρόσφατη διάλυση της Βουλής με αίτημα του πρωθυπουργού, Ιμράν Καν, και δίνοντας εντολή για τη διεξαγωγή της συζήτησης και της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που έχει υποβάλει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ομόφωνα μάλιστα ότι η πρόταση μομφής πρέπει να συζητηθεί μέχρι αύριο, Σάββατο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο περί «νίκης για τη δημοκρατία και το Σύνταγμα» και εκφράζουν προσδοκίες για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων ώστε «να οδηγηθούμε προς διαφανείς εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προγραμματιστεί συζήτηση της πρότασης μομφής στις 3 Απρίλη μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, με την οποία είχαν συνταχθεί και κόμματα που αποχώρησαν πρόσφατα από τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως το MQM.

Ο Ιμράν Καν αντέδρασε, ζητώντας και πετυχαίνοντας διάλυση της Βουλής και ακύρωση της πρότασης μομφής ως «αντισυνταγματικής», ενώ ζήτησε επίσης διενέργεια εκλογών (με τον ίδιο πρωθυπουργό). Τόσο πριν όσο και μετά από αυτήν την εξέλιξη, το κυβερνών κόμμα (PTI) κατήγγειλε «διεθνή συνωμοσία για την απομάκρυνση μιας κυβέρνησης που είχε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», ενώ υποστηρικτές του πραγματοποίησαν διαδηλώσεις. Ο ίδιος ο Καν κατήγγειλε συγκεκριμένα τις ΗΠΑ για «κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις».

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επαναφέρει πλέον τη Βουλή και την πρόταση μομφής. Πάντως, ακόμα κι αν εγκριθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, είναι άγνωστο πόσο σύντομα θα διεξαχθούν νέες εκλογές. Η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν (ECP) ανακοίνωσε χτες ότι απαιτούνται τουλάχιστον 4 μήνες για να καθοριστούν οι εκλογικές περιφέρειες, υποστηρίζοντας ότι «τίμιες, δίκαιες και σωστές» εκλογές μπορούν να γίνουν το νωρίτερο τον Οκτώβρη.

Σε κάθε περίπτωση, δεν περνά απαρατήρητο ότι αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο μεγάλης έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στον Ινδο-Ειρηνικό, με την κυβέρνηση του Πακιστάν να ενισχύει τους δεσμούς της τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...